Na hlavný obsah

Fred Astaire bol tanečnou ikonou, získal aj špeciálneho Oscara

Tvoril tanečné duo so sestrou či Ginger Rogersovou.

Fred Astaire bol tanečnou ikonou, získal aj špeciálneho Oscara
Na archívnej snímke americký herec a tanečník Fred Astaire. Foto: TASR/AP

Najslávnejší americký filmový tanečník všetkých čias či tanečný idol Ameriky 20. storočia. Také prívlastky si počas svojej kariéry vyslúžil slávny umelec Fred Astaire. Od jeho úmrtia uplynulo v stredu (22. 6.) 35 rokov.

Fred Astaire, vlastným menom Frederick Austerlitz, sa narodil 10. mája 1899 v americkej Omahe v rodine rakúskych prisťahovalcov. Už ako päťročný začal Astaire chodiť spolu so svojou staršou sestrou Adele do tanečnej školy.

Ikonické páry

V americkom New Yorku sa z Freda a Adele stal obdivovaný detský tanečný pár. Keď mal Fred Astaire 17 rokov, vystupoval so sestrou na Broadwayi a neskôr úspešne aj v Spojenom kráľovstve.

Spolu začali vystupovať v roku 1917. Dvojica bola minulosťou v roku 1932, keď sa Adele vydala za anglického lorda. Fred Astaire sa rozhodol skúsiť šťastie vo filme a odišiel do Hollywoodu. Tam sa jeho prvou stálou tanečnou partnerkou stala Ginger Rogersová.

https://twitter.com/HGACinema/status/1538230800935960576

S ňou sa do myslí miliónov divákov zapísali deviatimi spoločnými filmami, z ktorých možno spomenúť muzikál Smiem prosiť? (Shall We Dance) z roku 1937. O Astairovom tanečnom umení nikto nepochyboval. Jeden kritik povedal „jeho nohy sa premenili na hudobné nástroje. Pokračujú tam, kde sú hranice hudobných nástrojov“.

Astairove filmy boli jednoduché. Vedel nenapodobiteľne použiť fantáziu a perfekcionizmus na to, aby z tanca urobil dramaturgicky rozhodujúci prvok, ktorý potlačí do úzadia banálny príbeh. Spieval neveľmi výrazným tenorom. Pesničky preňho písali známi skladatelia ako Cole Porter, Irving Berlin a George Gershwin.

Špeciálny Oscar a úpadok slávy

V roku 1939 sa Fred Astaire a Ginger Rogersová rozišli. Rogersová sa totiž začala venovať dramatickým úlohám. V roku 1949 však ešte nakrútili svoj posledný film The Barkleysof Broadway (Piene z Brodway). Astaire v tomto roku získal „špeciálneho“ Oscara za podiel na rozvoji filmového muzikálu.

https://twitter.com/DancerOnFilm/status/1538235197694550017

Rodák z Omahy potom tancoval s Eleanor Powelovou, Ritou Hayworthovou, Leslie Caronovou alebo Judy Garlandovou.

Po spomenutom roku 1949 začala Astairova sláva hasnúť, predovšetkým v dôsledku nových štýlov a nástupu novej generácie choreografov. Aj keď sa Fred Astaire prispôsobil požiadavkám doby, v 50. rokoch 20. storočia už iba „hral“.

Poslednú muzikálovú úlohu dostal v roku 1968 vo filme Finian’s Rainbow (Divotvorný hrniec). Neskôr sa z Astaira stal charakterový herec. Najznámejšiu úlohu podvodníka získal vo filme The Towering Inferno (Sklenené peklo, 1974), kde hral po boku mladších filmových hviezd – Stevea MacQueena, Paula Newmana. Za túto rolu získal jedinú oficiálnu nomináciu na Oscara.

„Nemal som žiadnu túžbu niečo dokázať, len tancovať“, uviedol vo svojej autobiografii Kroky v čase (1959) svetoznámy americký tanečník.

Dožil sa vysokého veku

Jeho súkromný život narušila po 21 rokoch smrť manželky Phyllis (1954). Mali spolu dve deti. Vo veku 81 rokov sa Astaire oženil s Robyn Smithovou, ktorá bola od neho o 45 rokov mladšia. Stále sa udržiaval vo forme, choval kone, hral golf a biliard.

https://twitter.com/MatyldaStein/status/1538809915665526784

Fred Astaire zomrel 22. júna 1987 v nemocnici v americkom Los Angeles na zápal pľúc vo veku 88 rokov. Pochovali ho v Kalifornii v Oakwood Memorial Park neďaleko svojej dlhoročnej tanečnej partnerky Ginger Rogersovej.

Poctu im vzdala aj Praha – Tancujúci dom, ktorý sa nachádza pri Vltave, nesie tiež meno Ginger a Fred po ikonickej dvojici. Motívom veže boli práve ich tanečné pohyby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet