Na hlavný obsah

G7 je jednotná v podpore Ukrajiny, Putin nesmie vyhrať, povedal Scholz

Niet cesty späť do doby pred inváziou, dodal.

G7 je jednotná v podpore Ukrajiny, Putin nesmie vyhrať, povedal Scholz
Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Lídri G7 v utorok (28. 6.) odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu ako nezákonnú a neospravedlniteľnú a zhodli sa na tom, že Rusku za rozpútanie tejto vojny spôsobia „vážne a okamžité ekonomické škody“. Oznámil to na záver samitu G7 nemecký kancelár Olaf Scholz.

Nemecký líder zdôraznil, že ruský prezident Vladimir Putin nesmie túto vojnu vyhrať. „Vo vzťahoch s Ruskom nie je cesta späť do doby pred inváziou,“ uviedol. „Pred nami je čas neistoty. O to väčšiu dôležitosť má jednota,“ dodal.

„Rusko vedie vojnu na Ukrajine už 125 dní. Skupina G7 túto nemilosrdnú vojnu odsudzuje. Pondelkový (27. 6.) raketový útok na nákupné stredisko v ukrajinskom meste Kremenčuk je ďalším dôkazom toho, že Putin pokračuje vo svojej brutálnej agresii voči civilnému obyvateľstvu,“ povedal Scholz.

Kancelár zopakoval, že skupina siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta stojí „tesne a neochvejne“ na strane Ukrajiny, ktorá čelí ruskej agresii. 

„Podporujeme Ukrajinu v jej obrane a ponúkame jej perspektívu do budúcnosti,“ dodal kancelár a zároveň vyhlásil, že je potrebný „Marshallov plán pre Ukrajinu“. Zároveň sľúbil odvetu Kremľu za vojnu, ktorú rozpútal.

„Budeme aj naďalej zvyšovať ekonomické a politické náklady tejto vojny pre prezidenta Putina a jeho režim,“ uviedol Scholz.

Nemecký kancelár označil samit za dôležitý. Stretnutie podľa agentúry DPA demonštrovalo jednotu a odhodlanie Západu postaviť sa na odpor proti Rusku. Scholz v tejto súvislosti doplnil, že G7 odmieta ruský naratív o tom, že iba Západ odsudzuje túto inváziu.

Ruským cieľom je kapitulácia Ukrajiny

Francúzsky prezident Emmanuel Macron súhlasil so Scholzom a vyhlásil, že Rusko „nemôže a nesmie vyhrať“ vojnu na Ukrajine. Potvrdil, že skupina G7 bude naďalej podporovať Ukrajinu a nepoľaví v sankciách „tak dlho, ako to bude treba“.

„Je to jasné, útok Ruska na územie Ukrajiny má len jeden cieľ, a tým je kapitulácia Ukrajiny,“ vyhlásil Macron.

Podľa francúzskeho prezidenta budú nasledujúce týždne kľúčové, pokiaľ ide o situáciu v oblasti exportu ukrajinského obilia, ktorý vážne narušilo ruské vojenské ťaženie.

„Najbližších pár týždňov bude kľúčových,“ povedal Macron a dodal, že pred tohtoročnou žatvou treba uvoľniť svetové zásoby surovín, aby sa predišlo potravinovej kríze v chudobných krajinách sveta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet