Na hlavný obsah

G7 odsúdila ruskú agresiu, podporila Ukrajinu a žiada tresty za zločiny

Ukrajine sľúbili podporu, kým ju bude potrebovať.

G7 odsúdila ruskú agresiu, podporila Ukrajinu a žiada tresty za zločiny
Nemecký kancelár Olaf Scholz (uprostred), americký prezident Joe Biden (vľavo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) spolu s ďalšími lídrami skupiny G7 počas rokovania za okrúhlym stolom. Foto: TASR

Skupina veľkých svetových ekonomík G7 odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu a plne sa v konflikte postavila za Kyjev. Vo vyhlásení Nemecko, Británia, Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Kanada a USA sľúbili Ukrajine podporu, kým to bude potrebovať.

Zároveň brániacu sa krajinu ubezpečili, že o svojej budúcnosti vrátane budúcej mierovej zmluvy rozhodne výlučne sama. Štáty G7, ktorých rokovaní sa zúčastňuje aj Európska únia, tiež požadujú potrestanie všetkých zodpovedných za vojnové zločiny.

„Sme odhodlaní pomáhať Ukrajine udržať si suverenitu a územnú integritu, brániť sa a vybrať si vlastnú budúcnosť.“

Uviedli šéfovia štátov a vlád skupiny G7, ktorí od nedele (26. 6.) rokujú na trojdňovom samite v bavorskom alpskom zámku Elmau. V pondelok (27.6.) dopoludnia sa k rokovaniam digitálne pripojil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho krajina čelí útoku Ruska už od 24. februára.

Rusko vedie vojnu s pomocou Bieloruska

Predstavitelia štátov G7 ruskú inváziu na Ukrajinu odsúdili ako „brutálnu, nevyprovokovanú, neospravedlniteľnú a ilegálnu agresívnu vojnu“. Konštatovali k tomu, že túto vojnu vedie Rusko za pomoci Bieloruska. „Neuznávame a neuznáme pokračujúce ruské pokusy prekresliť hranice silou,“ uviedli štátnici.

Skupina G7 tiež ocenila všetky snahy zdokumentovať a odhaliť vojnové zločiny. „Priamych páchateľov vojnových zločinov a ďalších zverstiev rovnako ako činiteľov a vojenských vodcov zodpovedných za ich spáchanie, musíme hnať k zodpovednosti v súlade s medzinárodným právom,“ uviedli štáty G7.

Západné mocnosti sú zároveň odhodlané znížiť príjmy Kremľa, napríklad z vývozu zlata. Skupina sa bude naďalej zameriavať na to, aby Moskve zabránila vyhýbať sa sankciám, ktoré proti Rusku uvalili v súvislosti s inváziou na Ukrajinu.

Skupina G7 tiež plánuje prijať ďalšie sankcie, aby obmedzila prístup Ruska ku kľúčovým službám a technológiám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet