Na hlavný obsah

Genetická modifikácia rastlín i živočíchov napreduje

Aktivisti vidia ohrozenie prírody.

Genetická modifikácia rastlín i živočíchov napreduje
Na ilustračnej snímke dobytok. Foto: RTVS

Výskum geneticky modifikovaných rastlín aj živočíchov neustále napreduje. Príkladom je nová technológia, ktorá dokáže zmeniť vlastnosti voľne žijúceho hmyzu. Zatiaľ čo výskumníci chcú vďaka nej vyhubiť invázne choroby, aktivisti poukazujú na možné ohrozenie prírody.

Šľachtenie rastlín aj živočíchov sa stalo bežnou súčasťou života. Napríklad u hospodárskych zvierat zmenou genetiky vedci docielili to, že sú schopné dávať viac mlieka, rýchlejšie priberať na váhe alebo produkovať ľahko farbiteľnú vlnu. Teraz idú výskumníci ešte ďalej. Pozornosť venujú, takzvanému génovému pohonu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Princípom je to, že by sa mal zvyšovať prenos génu rodiča na potomka na sto percent,“ uviedol biológ Prírodovedeckej fakultý UK v Bratislave Stanislav Stuchlík.

„Mala by mať vplyv na voľne žijúce živočíchy, kým geneticky modifikované organizmy, najmä rastliny napríklad, takýto vplyv nemali,“ povedal štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Michal Kiča.

Nová technológia môže byť prínosom pri infekčných ochoreniach. Napríklad výskumníci v Burkine Faso v západnej Afrike, už počítajú s vypustením geneticky upravených komárov do prírody. Vyhubiť by mali iné druhy komárov, ktoré prenášajú maláriu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko