Na hlavný obsah

Guterres: Dohodu o vývoze obilnín z Ukrajiny sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť

Export blokujú Rusi.

Guterres: Dohodu o vývoze obilnín z Ukrajiny sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu (1. 6.) oznámil, že pri hľadaní riešenia na zmiernenie dôsledkov ruskej invázie na Ukrajinu v súvislosti s globálnými dodávkami potravín došlo k určitému pokroku.

Zároveň však upozornil, že ku končenej dohode sa zatiaľ dospieť nepodarilo. Informuje o tom stanica Sky News.

„Myslím si, že (pri hľadaní riešenia) nastal pokrok, ale ešte tam (v cieli) nie sme,“ uviedol Guterres v Štokholme. „Sú to zložité veci a skutočnosť, že všetko spolu súvisí, robí rokovanie obzvlášť komplikovaným,“ dodal šéf OSN.

Guterres, ktorý pred časom navštívil Moskvu aj Kyjev, sa snaží sprostredkovať dohodu zameranú na obnovenie vývozu ukrajinských potravín a ruského exportu hnojív i potravín v rámci úsilia OSN zmierniť dosah vojny na Ukrajine.

Generálny tajomník OSN verí, že stále existujú spôsoby na vyriešenie tohto problému, a je odhodlaný dotiahnuť ich do úspešného konca. Tvrdí pritom, že na dosiahnutie takejto dohody „treba dobrú vôľu všetkých (zainteresovaných) strán“.      

Ukrajina patrí k najväčším producentom obilia na svete. Vývoz cez ukrajinské prístavy sa však v dôsledku ruskej invázie zastavil. 

Podľa nemeckej vlády blokuje Rusko na Ukrajine export približne 20 miliónov ton obilnín určených najmä pre severnú Afriku a Áziu, pričom veľkú časť z nich zadržiava v prístave v meste Odesa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet