Na hlavný obsah

Herečka Isabella Rosellini sa narodila pred 70 rokmi

Zlomom jej kariéry bolo účinkovanie vo filme Modrý zamat.

Herečka Isabella Rosellini sa narodila pred 70 rokmi
Ilustračná fotografia. Foto: Facebook Isabelly Rossellini

V sobotu (18. 6.) svoje 70. narodeniny oslavuje talianska modelka a herečka Isabella Rossellini. Do pamäti sa ľuďom vpísala rolou barovej speváčky Dorothy Vallens v kultovom filme Modrý zamat (1986) či úlohou Perdity Durango vo filme Zbesilosť v srdci (1990).

Isabella Rosellini sa narodila 18. júna 1952 herečke Ingrid Bergmanovej a talianskemu režisérovi Robertovi Rossellinimu, ako jedno z troch detí. Má sestru-dvojča Isottu a o dva roky staršieho brata Robertina. V detstve žila striedavo v Taliansku a vo Francúzsku.

Herečka vyštudovala kostýmové dizajnérstvo v Ríme, pričom svoje znalosti a schopnosti uplatnila aj ako kostymérka vo filmoch svojho otca. Na začiatku 70. rokov sa presťahovala do New Yorku. Tam sa najprv živila ako prekladateľka a učiteľka taliančiny, potom skúšala novinárčinu a snažila sa presadiť vo filme.

Ilustračna fotografia, Zdroj foto: SITA/ AP

Hrala aj so svojou matkou

Začínala s režisérom Vincentom Minellim po boku svojej matky v melodráme Vec času (1976), neskôr točila napríklad s bratmi Tavianiovými, Lynchom či Robertom Zemeckisom. V roku 1979 sa vydala za režiséra Martina Scorseseho, ale po dvoch rokoch sa s ním rozviedla.

Uspela aj ako modelka, predovšetkým pre kozmetickú firmu Lancome, s ktorou začala spolupracovať v roku 1982.

Jej druhé manželstvo s architektom Jonathanom Wiedemannom tiež nevydržalo dlho. Neskôr tvorila pár s tiež režisérom Davidom Lynchom a v polovici 90. rokov žila s Garym Oldmanom.

Ako herečka začala pôsobiť najmä v polovici 80-tych rokov. Zlomovým bodom jej kariéry bolo účinkovanie vo filme Davida Lyncha Modrý zamat, v ktorom si zahrala hlavnú úlohu.

Rosellini sa venuje aj maľovaniu a v roku 1997 napísala autobiografickú knihu Niečo o mne. Má dve deti, dcéru Elettru s Jonom Widemannom a adoptovaného syna Roberta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet