Na hlavný obsah

Holandská vláda sa po rokoch ospravedlnila vojakom, ktorých bez výzbroje poslali chrániť Srebrenicu

Nekládli odpor bosnianskym Srbom.

Holandská vláda sa po rokoch ospravedlnila vojakom, ktorých bez výzbroje poslali chrániť Srebrenicu
Cintorín obetí masakru v Srebrenici v Bosne a Hercegovine. Foto: TASR

Takmer 27 rokov po genocíde v Srebrenici sa holandská vláda ospravedlnila za zaobchádzanie s vlastnými vojakmi, ktorí za vojny v Bosne mali v rámci mierovej misie OSN chrániť túto bosnianskú enklávu.

Holandskú jednotku vyslali do vojnovej zóny s „nesplniteľnou úlohou“ a bola príliš slabo vyzbrojená na to, aby dokázala vraždeniu zabrániť. Podľa agentúry DPA to v sobotu (18. 6.) povedal premiér Mark Rutte.

Armáda bosnianskych Srbov obsadila v júli 1995 srebrenickú enklávu, za ktorej bezpečnosť mali ručiť mierové zbory OSN. Početne aj výzbrojou slabší holandskí vojaci sa vtedy Srbom rozhodli neklásť odpor.

Výsledkom bol najhorší masaker na území Európy od druhej svetovej vojny, pri ktorom bosnianskosrbské sily zavraždili viac ako 8 000 ľudí, väčšinou moslimských mužov. Medzinárodný súdny dvor OSN označil toto hromadné vraždenie za genocídu.

Obviňovali ich zo zbabelosti

Roky holandských vojakov zo Srebrenice obviňovali zo zbabelosti a zlyhania a neuznali im ich posttraumatické stresové poruchy. Mnohí z nich preto mali pocit, že ich štát zradil. Pred niekoľkými stovkami veteránov a ich rodín sa im v sobotu premiér v mene vlády ospravedlnil.

Rutte zdôraznil, že za genocídu nesú vinu bosnianski Srbi, menovite ich predák Radovan Karadžič a vtedajší generál bosnianskosrbských síl Ratko Mladič. Podľa premiéra neho však zlyhalo tiež medzinárodné spoločenstvo. „Svet strašným spôsobom zlyhal,“ povedal predseda vlády.

Srebrenický masaker je zapísaný hlboko v holandskej kolektívnej pamäti. Vláda bývalého premiéra Wima Koka v roku 2002 podala demisiu po tom, ako vyšetrovaciu správu ostro kritizovala holandských predstaviteľov za to, že vyslali vojakov do nebezpečnej oblasti bez jasného mandátu a bez výzbroje potrebnej pre ochranu zhruba 30 000 ľudí, ktorí sa v strachu pred bosnianskosrbskými jednotkami uchýlili na holandskú základňu.

V roku 2019 holandský najvyšší súd rozhodol, že holandský štát nesie časť viny za smrť 350 moslimských mužov zavraždených bosnianskymi Srbmi. Vlani Rutteho kabinet schválil pre veteránov z misie OSN v Srebrenici symbolické odškodné vo výške 5 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet