Na hlavný obsah

Hrozí na Slovensku veľké rušenie vlakových spojov? ZSSK chýbajú peniaze

Rezorty financií a dopravy sa nevedia dohodnúť.

vlaková súprava na hlavnej stanici v Bratislave
Ilustračná snímka.Foto: TASR
Foto: TASR

Národnému železničnému dopravcovi chýba 24 miliónov eur na fungovanie. Od júla preto hrozí zrušenie tretiny spojov. Peniaze viaznu, lebo sa ministerstvo dopravy nevie dohodnúť s rezortom financií. Riešenie sa nakoniec zrejme nájde priamo na ministerstve dopravy.

Zostali totiž nevyčerpané peniaze na pomoc pre podnikateľov v cestovnom ruchu. Časť z nich by sa podľa ministra dopravy Andreja Doležala (nom. Sme rodina) dala použiť práve na dofinancovanie vlakovej dopravy.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

Železničná spoločnosť Slovensko denne vypraví 1 600 vlakov. Ak by od júla prestala premávať tretina z nich, znamenalo by to značné zníženie pohodlia cestujúcich. V menších mestách by sa počet spojov mohol obmedziť na jeden či dva denne.

Tento scenár však podľa Doležala nie je pravdepodobný. „Neverím, že by tie peniaze nedostali,“ povedal.

Na ministerstve dopravy je zvyšných 100 miliónov eur. Nachádzajú sa v nevyčerpanej dotačnej schéme pre covidovú podporu cestovného ruchu. Z nej by časť peňazí mohla ísť práve na dofinancovanie železničných spojov.

„Pracuje sa s verziou, že by to išlo zo schémy, ktorá sa vyčlenila na pomoc cestovnému ruchu. Musí s tým však súhlasiť ministerstvo financií,“ vysvetlil riaditeľ odboru komunikácie rezortu dopravy Ivan Rudolf.

Šéf ZSSK sa vyhráža odchodom

O možnom rušení vlakových spojov sa rozhodne v polovici júna. Ak sa peniaze nenájdu, šéf železničiarov Roman Koreň hovorí, že odíde z funkcie. „Vyzerá, že riešenie sme našli alebo pán minister našiel. Ale, samozrejme, pokiaľ by to nastalo, tak to, čo vždy poviem, platí,“ zdôraznil.

Presmerovanie peňazí musí najprv schváliť ministerstvo financií, no šéf štátnej kasy Igor Matovič z hnutia OĽANO hovorí, že o priebehu rokovaní ho nikto neinformoval.

„Keď mi niečo príde na podpis a budú tam odporúčania štátneho tajomníka a ďalších ľudí, ktorí to majú na starosti, tak to určite podpíšem. Ja nič neblokujem, ale hovorím, že ma o tom neinformovali,“ dodal.

Prvé zmeny nastanú od nedele (12. 6.), kedy štátny dopravca obmedzí prevádzku ôsmich regionálnych rýchlikov. Ide o zmeny v rámci druhej aktualizácie cestovného poriadku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál