Na hlavný obsah

Hydinári varujú pred zdražovaním, stúpajú im výrobné náklady

Ceny krmív sa zvýšila o 60 %.

Hydinári varujú pred zdražovaním, stúpajú im výrobné náklady
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Chovatelia hydiny bijú na poplach. Výrazne im stúpli náklady na produkciu vajíčok a chov. Len cena krmív stúpla o 60 % a neustále sa zvyšuje. Ak nepomôže štát, údajne hrozí zatváranie chovov.

Chovné haly pre hydinu treba osvetľovať, prispôsobovať im teplotu, púšťať v nich ventiláciu. Samozrejmosťou je kŕmenie zvierat. Farmári hovoria o neúmernom náraste nákladov.

„Vzrástli nám ceny kŕmnych zmesí o 60 %, ceny energií o 200 %, ceny plynu o 180 %. Pri chove hydiny a brojlerov predstavujú kŕmne zmesi 60 % všetkých nákladov,“ priblížil riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Len v júni stúpli krmivá o ďalších 7 %. O zlých časoch hovoria už aj malí chovatelia. Tí si donedávna zvykli kúpiť niekoľko nosníc a chovať ich na dvore na produkciu domácich vajíčok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V poľnohospodárskom družstve v Hôrke nad Váhom zaznamenali výrazný pokles záujmu ľudí o kúpu a chov kurčiat. Odrádza ich práve drahé krmivo. „Potom si musí kúpiť metrák obilia za 30 eur. Prepočíta si, či si vajíčko nekúpi v obchode. Tým pádom sa u nás znížil predaj,“ uviedol riaditeľ družstva Peter Matejovič.

Hydinári hovoria o nedostatočnej podpore domácich výrobcov. Túto kritickú situáciu nedokážu sami zvrátiť. Žiadajú prijať opatrenia zo strany štátu.

Rezort pôdohospodárstva zareagoval, že pripravil dve formy pomoci. Cez leto vyhlási Pôdohospodárska platobná agentúra výzvu na predkladanie žiadostí o dotáciu. Hydinári môžu získať úľavy na environmentálnych daniach. V krátkej dobe pribudne aj výzva na prevenciu, kontrolu a eradikáciu zvierat.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika