Na hlavný obsah

Inflácia bude vyššia, ekonomický rast nižší, predpokladá NBS

NBS zverejnila prognózy do ďalšieho obdobia.

Inflácia bude vyššia, ekonomický rast nižší, predpokladá NBS
Na snímke guvernér NBS Peter Kažimír. Foto: TASR

Inflácia bude v porovnaní s jarnými predpokladmi Národnej banky Slovenka (NBS) vyššia a v tomto roku a zrejme aj v budúcom prekročí hranicu dvojciferného čísla. V marci sa pritom NBS domnievala, že tohtoročná inflácia bude atakovať hranicu 8 percent.

Informoval o tom v utorok (21. 6.) guvernér NBS Peter Kažimír. Skonštatoval, že ako firmy, tak aj domácnosti a obyvatelia bojujú s rovnakým problémom, ktorým sú zvyšujúce sa ceny takmer všetkých komodít.

Stav by sa však mal ešte zhoršovať. „Reálne mzdy budú klesať takmer určite v tomto roku, zrejme aj v tom budúcom,“ povedal Kažimír. Znamená to, že ľudia si budú môcť dovoliť kúpiť menej. Rast ekonomiky na Slovensku bude taktiež pomalší než na jar predpokladali ekonómovia centrálnej banky. Situáciu bude ovplyvňovať aj vývoj vojny na Ukrajine.

Prognózy je ťažké robiť

Na výrazný pokles inflácie si Slovensko bude musieť podľa Kažimíra počkať zrejme až do roku 2024. Najväčším otáznikom a rizikom pre vývoj slovenskej ekonomiky je podľa neho to, či nastane výpadok dodávky plynu, resp. ďalších energií.

Ak by sa tak stalo, tak inflácia bude v budúcom roku ešte vyššia a ekonomický rast bude ešte slabší. „Mohli by sme hovoriť aj o recesii,“ poznamenal Kažimír.

„V poslednom čase sa veľmi ťažko robia prognózy, vzhľadom na to, že dosť rozhodujúce sú faktory, ktoré nie sú ani tak ekonomické, ale záležia od rôznych rozhodnutí jednotlivcov alebo vlády,“ pokračoval viceguvernér národnej banky Ľudovít Ódor.

Či už v oblasti regulovaných cien, alebo dodávok plynu zo zahraničia. Stojíme podľa neho medzi dvoma mlynskými kameňmi, jednu stranu tvorí vysoká inflácia a na druhej strane je to krehká ekonomická aktivita.

Tohtoročný rast HDP by mal podľa prepočtov národnej banky dosiahnuť 1,4 %, čo je oproti jarnej predikcii revízia smerom nadol o 1,4 bodu. V budúcom roku by mal ekonomický rast dosiahnuť 1,9 % HDP, čo je revízia o 0,4 bodu. Inflácia by mala podľa aktuálnych odhadov centrálnej banky dosiahnuť v tomto roku 10,4 %, v budúcom roku 11,1 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika