Na hlavný obsah

Izrael chce urýchlene rozpustiť vládny kabinet, blížia sa predčasné voľby

Krajinu môžu čakať tretie voľby za päť rokov.

Izrael chce urýchlene rozpustiť vládny kabinet, blížia sa predčasné voľby
Na snímke izraelský premiér Naftali Bennett. Foto: TASR/AP

Izraelský vládny blok predloží parlamentu návrh na jeho rozpustenie už v stredu (22. 6.). Parlament by o tomto kroku mal teda hlasovať skôr, ako sa pôvodne predpokladalo, píšu v utorok (21. 6.) izraelské noviny s odvolaním sa na zdroje z vládnej koalície.

Tá sa rozhodla celú procedúru urýchliť z obavy, že sa bývalý premiér a šéf opozície Benjamin Netanjahu pokúsi zostaviť alternatívnu väčšinu. Ak parlament predčasne ukončí svoje volebné obdobie, čakajú Izrael piate parlamentné voľby za posledné tri roky.

V pondelok (20. 6.) izraelský premiér Naftali Bennett ohlásil, že podá návrh na rozpustenie parlamentu. Podľa neho sa vyčerpali všetky možnosti, ako stabilizovať osemčlennú a rôznorodú vládnu koalíciu, ktorá pre odchod troch poslancov stratila v parlamente väčšinu.

Podľa pôvodného zámeru sa parlament mal návrhom zaoberať až na budúci týždeň. Vládny blok chce však prerokúvanie rozpustenia zákonodarného zboru urýchliť. Podľa izraelskej tlače sa vládni predstavitelia obávajú, že by počas týždňa mohol šéf opozície Netanjahu uspieť vo svojom zámere zložiť novú väčšinu.

Netanjahuova strana Likud a jej spojenci majú v 120-člennom parlamente 55 mandátov. Bývalý premiér ale apeloval na pravicových poslancov súčasnej koalície, aby sa k nemu pridali a vytvorili novú vládu. Na to potrebuje aspoň 61 hlasov.

Podľa denníka The Jerusalem Post sa návrhom na rozpustenie bude zaoberať predsedníctvo snemovne a plénum by o ňom malo začať rokovať v stredu. „Zámerom je ukončiť volebné obdobie čo najrýchlejšie a ísť k voľbám,“ povedal minister sociálnych vecí Meir Cohen.

Ak parlament odsúhlasí svoje rozpustenie, Izrael čakajú piate parlamentné voľby za posledné tri roky. Hlasovanie by sa mohlo uskutočniť v októbri. Podľa dohody vo vládnom bloku povedie prechodnú vládu súčasný minister zahraničia Jair Lapid.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet