Na hlavný obsah

Japonská vláda nie je zodpovedná za jadrovú haváriu vo Fukušime

Únik rádioaktivity poškodilo zemetrasenie a cunami.

Japonská vláda nie je zodpovedná za jadrovú haváriu vo Fukušime
Na archívnej snímke z 27. februára 2021 reaktory číslo 5 (uprostred vľavo) a číslo 6 jadrovej elektrárne Fukušima I v Okume. Foto: TASR

Japonský najvyšší súd dnes rozhodol, že vláda nenesie zodpovednosť za škody, ktoré v roku 2011 spôsobila havária jadrovej elektrárne Fukušima. Elektráreň vážne poškodilo zemetrasenie a prívalová vlna cunami, čo spôsobilo únik rádioaktivity do okolia. Informovala o tom agentúra AP.

Žaloby, ktoré riešil v piatok (17. 6.) súd, podalo asi 3 700 ľudí, prevažne bývalých obyvateľov oblasti, kde sa jadrová elektráreň Fukušima nachádza. Od vlády a od prevádzkovateľa elektrárne, firmy TEPCO, požadovali odškodné za to, že prišli o obživu.

V marci Najvyšší súd potvrdil, že firma TEPCO musí týmto ľuďom vyplatiť kompenzácie v celkovej výške 1,4 miliardy jenov (10 miliónov eur).

Škodám sa nedalo zabrániť, tvrdí súd

Podľa piatkového (17. 6.) vyjadrenia najvyššieho súdu však japonská vláda za nešťastie nenesie zodpovednosť. Škodám spôsobeným tak mohutnými prívalovými vlnami sa nedalo zabrániť. A to ani v prípade, keby minister priemyslu predtým využil svoju autoritu a nariadil spoločnosti TEPCO posilniť morskú hrádzu v súlade s vtedajšími odhadmi možného cunami.

Podľa agentúry AP by piatkový (17. 6.) súdny verdikt mohol ovplyvniť ďalších asi 30 súdnych prípadov po celej krajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet