Na hlavný obsah

Jednotky rýchlej reakcie NATO budú mať viac než 300 000 vojakov, tvrdí Stoltenberg

V utorok začína samit NATO.

Jednotky rýchlej reakcie NATO budú mať viac než 300 000 vojakov, tvrdí Stoltenberg
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia chce zvýšiť počet svojich síl rýchlej reakcie (NRF) na viac než 300 000 mužov a žien. V pondelok (27. 6.) to oznámil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Jeho slová zazneli deň pred kľúčovým samitom Aliancie v Madride. Sily rýchlej reakcie tvorí v súčasnosti 40 000 vojakov. Informovala o tom agentúra DPA. „Pretransformujeme sily rýchlej reakcie NATO a zvýšime ich počet na viac ako 300 000,“ povedal Stoltenberg.

Plánovaná reštrukturalizácia NRF je súčasťou nového obranného modelu NATO. Cieľom je mať viac jednotiek v stave najvyššej pohotovosti. V rámci reštrukturalizácie by malo do niektorých členských štátov Aliancie prísť ešte viac vojakov.

Napríklad nemecké jednotky by mohli vyslať na podporu litovských jednotiek v prípade ruského útoku, vysvetlila DPA.

V čase mieru by mali byť vojaci pod velením jednotlivých štátov, avšak v prípade núdze by o ne mohol požiadať najvyšší veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe (SACEUR).

Vojaci by tiež dostali pevné časy na operačnú pripravenosť. Diskutuje sa o tom, že niektoré jednotky by sa mali vedieť pripraviť maximálne do desiatich dní od požiadania, iné do 30 alebo do 50 dní.

Podrobnosti o silách rýchlej reakcie by sa mali zadefinovať v nových obranných plánoch jednotlivých členských štátov NATO, ktoré by mali byť podľa DPA hotové na budúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet