Na hlavný obsah

Jeho herecké nadšenie nezničila ani osobná tragédia, Liam Neeson jubiluje

V roku 2000 prežil haváriu na motorke.

Jeho herecké nadšenie nezničila ani osobná tragédia, Liam Neeson jubiluje
Severoírsky herec Liam Neeson. Foto: TASR/AP

Severoírskeho herca Liama Neesona za hlavnú úlohu vo filme režiséra Stevena Spielberga – Schindlerov zoznam (1993) nominovali na Oscara, Zlatý glóbus aj cenu BAFTA. Umelec sa v utorok (7. 6.) dožíva 70 rokov.

Liam Neeson (vlastným menom William John Neeson) sa narodil 7. júna 1952 v severoírskom meste Ballymena. O vyššie vzdelanie sa pokúšal v počítačových vedách a fyzike, no čoskoro zistil, že technické smery nie sú jeho šálkou kávy.

Niekoľko mesiacov na to, ako začal študovať pedagogiku, sa mu do cesty priplietli kurzy drámy. Tie ho uchvátili natoľko, že sa rozhodol pre hereckú dráhu.

Počas divadelného predstavenia O myšiach a ľuďoch si ho všimol režisér John Boorman a ponúkol mu úlohu sira Gawaina v kultovej snímke Excalibur (1981).

Vďaka úspechu filmu sa herec presťahoval do Londýna a po celých sedem rokov sa objavoval ako v divadelných, tak i vo filmových a televíznych inscenáciách.

Po návrate do Severného Írska sa herectvu začal venovať viac, a preto sa rozhodol odísť do Belfastu. Po veľmi náročnom konkurze ho prijali do Lyric Players Theatre a stal sa konečne plnohodnotným hercom so stálym angažmánom. Neskôr sa presunul do Dublinu, kde sa v roku 1977 stal členom Abbey Theatre.

Liam Neeson ako hviezda Hollywoodu

Populárny írsky herec Liam Neeson si pri nakrúcaní sci-fi thrilleru Hviezdne vojny: Epizóda I – Skrytá hrozba (1999) presadil erotickú scénu.

Jeho prianie bolo v rozpore so zámerom režiséra Georga Lucasa udržať film v medziach rodinnej zábavy. Neeson argumentoval: „Nehovorím tu o odhadzovaní šiat. Chcem len trochu intimity. Musíme predsa uspokojiť aj dospelých“. Pred týmito dôvodmi cúvol aj sám režisér.

Liam Neeson vo filme Hviezdne vojny: Epizóda I - Skrytá hrozba (1999).
Liam Neeson vo filme Hviezdne vojny: Epizóda I – Skrytá hrozba (1999).Foto: Lucasfilm
Foto: Lucasfilm

Herec v roku 2000 havaroval, keď mu pri jazde na motorke skočil do dráhy jeleň. Neeson mal našťastie na hlave helmu a z motorky vyletel tesne predtým, ako si to namierila presne do stromu, čo mu zachránilo život. Pri zrážke utrpel zlomeninu panvy, z ktorej sa zotavil a vo filmovaní pokračoval.

Objavil sa aj vo filmoch Gangy New Yorku (2002) a Láska nebeská (2003) či Batman začína (2005). Diváci ho mohli vidieť v kinách v snímke Neznámy (2011), v ktorej si zahral po boku pôvabnej Diany Kruger.

Zahral si aj v trilógii akčného krimi-trileru 96 hodín (2008), 96 hodín: Odplata (2012) a 96 hodín: Zúčtovanie (2014).

Liam Neeson vo filme 96 hodín (2008).
Liam Neeson vo filme 96 hodín (2008).Foto: EUROPACORP Ð M6 FILMS – GRIVE PRODUCTIONS
Foto: EUROPACORP Ð M6 FILMS – GRIVE PRODUCTIONS

V roku 2016 sa objavil v divácky úspešnej snímke Volanie netvora: Príbeh života. O rok neskôr si zahral v životopisnej dráme Mark Felt: Pád Bieleho domu, v ktorom pod menom „Deep Throat“ pomohol novinárom Bobovi Woodwardovi a Carlovi Bernsteinovi odhaliť škandál Watergate v roku 1975.

Ocenenia i tragédia

Britská kráľovná Alžbeta II. mu v roku 2002 udelila Rád britského impéria. „Tak nervózny ako pri odovzdávaní Rádu som nebol od stretnutia s Muhammadom Alim. Vskutku sa mi takmer podlamovali kolená,“ poznamenal ocenený herec, ktorý bol ešte počas svojich študentských rokov amatérskym boxerom.

Umelec sa oženil s herečkou Natashou Richardsonovou, ktorá v roku 2009 utrpela počas lyžiarskeho kurzu v kanadskom zimnom rekreačnom stredisku v Quebecu zranenie hlavy. Najprv odmietala ošetrenie, no po sťažnostiach na bolesti hlavy ju zhruba po dvoch hodinách previezli do nemocnice v New Yorku.

herci Natasha Richardsonová a Liam Neeson v New Yorku
Na archívnej snímke herci Natasha Richardsonová a Liam Neeson v New Yorku.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Tam po dvoch dňoch zraneniam podľahla. V oblasti mozgu sa jej vytvorili krvné zrazeniny. Tragická nehoda herca bolestne zasiahla. Po krátkej odmlke sa však znovu vrátil pred kamery a stvárnil ďalšie náročné úlohy.

Ako známeho aktivistu za ochranu ľudských práv ho v roku 2011 vymenovali za veľvyslanca Detského fondu OSN (UNICEF).

Liam Neeson a Vanessa Redgraveová na pohrebe Natashi Richardson.
Liam Neeson a Vanessa Redgraveová na pohrebe Natashi Richardsonovej.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Hviezda strieborného plátna si v roku 2013 v rodnom severoírskom meste Ballymena prevzal osobne najvyššie miestne vyznamenanie The Freedom of the Borough of Ballymena.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet