Na hlavný obsah

Johann Gottfried Galle ako prvý pozoroval planétu Neptún

Narodil sa presne pred 210 rokmi.

Johann Gottfried Galle ako prvý pozoroval planétu Neptún
Na snímke nemecký astronóm Johann Gottfried Galle. Foto: wikimedia commons

Johann Gottfried Galle bol nemeckým astronómom a prvým človekom, ktorý vedome pozoroval planétu Neptún. Narodil sa presne pred 210 rokmi – 9. júna 1812 blízko mesta Gräfenhainichen.

Jeho otec obsluhoval dechtovú pec. Galle navštevoval gymnázium vo Wittenbergu a študoval na Friedrich-Wilhelms-Universität v Berlíne. Neskôr pôsobil ako učiteľ na gymnáziu v meste Guben, kde vyučoval matematiku a fyziku. Neskôr prešiel na gymnázium v Berlíne.

V roku 1835 začal pracovať ako asistent astronóma Johanna Franza Enckeho, hneď po dokončení nového berlínskeho observatória. Galle tam pracoval ďalších 16 rokov. V roku 1838 objavil jeden z prstencov Saturna.

Jeho meno nesie kráter na Mesiaci a prstenec Neptúna

Počas svojej astronomickej kariéry študoval kométy a s pomocou svojho syna Andreasa Galleho publikoval v roku 1894 zoznam 414 komét. Sám objavil medzi 2. decembrom 1839 a 6. marcom 1840 tri kométy. Meno Galle nesie kráter na Mesiaci a jeden z prstencov Neptúna.

Planétu Neptún pozoroval v noci z 23. na 24. septembra 1846. Pozíciu planéty získal z výpočtov francúzskeho astronóma Urbana Le Verriera.

Od roku 1851 do roku 1897 bol Galle riaditeľom observatória v poľskom meste Vroclav. Tu sa zaoberal presným určením dráh planét, magnetickým poľom Zeme a klimatológiou. Spolu publikoval viac ako 200 diel.

Galle zomrel 10. júla 1910 vo veku 98 rokov v Postupime. S manželkou mal dvoch synov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet