Na hlavný obsah

John Franklin ako správny kapitán zomrel so svojou posádkou počas neúspešnej expedície

Posádky si pred smrťou prešli ľadovým peklom.

John Franklin ako správny kapitán zomrel so svojou posádkou počas neúspešnej expedície
Na snímke britský admirál a moreplavec John Franklin. Foto: Wikipdia - voľné dielo

Britský moreplavec, admirál a objaviteľ, Sir John Franklin, zomrel na svojej poslednej výprave pred 175 rokmi – 11. júna 1847. Narodil sa 16. apríla 1786 v Spilsby.

Už ako 14-ročný vstúpil do britského kráľovského námorníctva. Slúžil v bitkách pri Trafalgare a New Orleanse, bol súčasťou výpravy Matthewa Flindersa do Austrálie, ktorá začala v roku 1801.

V roku 1818 velil lodi Trent na arktickej expedícii kapitána Davida Buchana, ktorej cieľom bolo dosiahnuť severný pól. Informuje o tom životopisný portál britannica.com.

V rokoch 1819 až 1822 Franklin viedol pozemnú expedíciu od západného pobrežia Hudsonovho zálivu k Severnému ľadovému oceánu a preskúmal časť pobrežia východne od rieky Coppermine na severozápade Kanady. Keď sa vrátil, napísal o tom publikáciu.

Franklina v roku 1829 povýšili do rytierskeho stavu a v rokoch 1836 až 1843 pôsobil ako guvernér Van Diemenovej zeme, súčasnej austrálskej Tasmánie.

Osudná výprava

Jeho posledná výprava sa začala v roku 1845. V máji vyplával z Anglicka s dvoma loďami Erebus a Terror, na ktorých bolo 128 dôstojníkov a mužov.

Plavba skončila tragicky, keďže plavidlá naposledy spozorovali britskí lovci veľrýb koncom júla. Potom po nich zostalo ticho. Do roku 1847 Briti nedostali žiadne správy z týchto dvoch lodí, a tak vyslali pátracie skupiny. Ich osud bol neznámy po dlhých 12 rokov.

„Posledná pátracia misia, ktorú v roku 1857 vyslala Franklinova druhá manželka, lady Jane Franklinová, na čele s kapitánom Francisom Leopoldom McClintockom, dorazila na ostrov King William južne a západne od Lancaster Sound, našla kostry posádok a písomný záznam o expedícii do apríla 1848,“ uviedol web.

Ako vyplývalo zo záznamov, po vystúpení do Wellingtonovho prielivu na Ostrovoch kráľovnej Alžbety lode Erebus a Terror prezimovali na Beecheyho ostrove.

Vracali sa na juh pozdĺž západnej strany Cornwallisovho ostrova, prešli cez Peel Sound a Franklinov prieliv. Potom však nastala katastrofa.

V septembri 1846 uviazli v ľadovej pasci vo Viktóriinom prielive pri ostrove Kráľa Williama, približne v polovici cesty medzi Atlantickým a Tichým oceánom. Do apríla 1848 tam okrem samotného Franklina zahynulo 23 ľudí.

Zúfalí sa uchýlili zrejme k ľudožrútstvu

Lode, ktoré stále zvieral ľad, opustili poslední námorníci 22. apríla 1848 a 105 preživších sa pokúsilo vydať na juh cez severoamerickú pevninu k rieke Back, pričom sa cestou zrejme uchýlili ku kanibalizmu.

„Stará eskimácka žena rozprávala McClintockovi o tom, ako vyhladovaní muži počas chôdze padali a umierali,“ priblížil web.

Na olejomaľbe od Françoisa Etienna Musina loď Erebus zakliesnená v ľade.
Na olejomaľbe od Françoisa Etienna Musina loď Erebus zakliesnená v ľade. Foto: Wikipédia – Voľné dielo
Foto: Wikipédia – Voľné dielo

Samotný Franklin nikdy nedokázal existenciu Severozápadného priechodu, ktorý bol cieľom expedície. Malá skupina z jeho výpravy možno dosiahla Simpsonov prieliv, ktorý sa spájal so západnými pobrežnými vodami. Tými sa predtým plavil aj Franklin.

Na konci 20. storočia na zachovaných a ľadom skonzervovaných telách vykonali pitvy. Tie ukázali, že k psychickému a fyzickému úpadku Franklinovej posádky mohol prispieť botulizmus, skorbut a otrava olovom, ktoré pravdepodobne získali konzumáciou chybne konzervovaných potravín.

Našli vraky lodí

Franklinova výprava fascinuje vedcov až do súčasnosti. Pátranie skupiny kanadských vládnych, súkromných a neziskových agentúr prebiehalo od roku 2008 a v roku 2014 vyústilo do obrovského objavu.

V septembri 2014 diaľkovo ovládaná ponorka získala sonarové snímky vraku, ktorý neskôr identifikovali ako Erebus na dne oceánu tesne pri Ostrove kráľa Williama. O dva roky neskôr sa našiel vrak lode Terror v zálive Terror Bay, približne 100 kilometrov severne od miesta nálezu lode Erebus.

Loď bola pozoruhodne dobre zachovaná; výskumníci preskúmali vrak pomocou diaľkovo ovládanej ponorky a zistili, že trup lode Terror zostal neporušený, čo je dôkaz, ktorý vyvrátil všeobecne rozšírenú teóriu, že loď sa rozlomila v ľade. Okrem toho bola väčšina jej poklopov zatiahnutá, čo naznačuje, že posádka pred odchodom pripravila loď na zimu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet