Na hlavný obsah

Kauza Dobytkár: Obžalovaný Ľubomír Kropil sa priznal k podplácaniu

Na Špecializovanom trestnom súde pokračuje pojednávanie.

Čiastočné priznanie v kauze Dobytkár aj odmietnutie ďalších skutkov, ktoré mu obžaloba kladie za vinu. Pred Špecializovaným trestným súdom sa k podplácaniu priznal Ľubomír Kropil. V procese figurujú okrem iných aj podnikateľ Norbert Bödör a finančník Martin Kvietik.

Obžalovaný Kropil figuruje v kauze ako sprostredkovateľ agrodotácií. Jeho predošlá výpoveď pred vyšetrovateľom NAKA mala poodhaliť fungovanie korupčnej schémy v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). Pred súd však už prišiel s inou verziou výpovede.

,,Prehodnotil časť, ku ktorej sa priznal v prípravnom konaní. Po preštudovaní znaleckého posudku zmenil názor a nemyslí si, že sa dopustil trestnej činnosti, ktorú mu dávajú za vinu,“ uviedol jeho obhajca Rastislav Urbáni.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Kropil sa pred súdom priznal len k nepriamej korupcii. Obvinenia z prijímania úplatkov a legalizácie príjmov z trestnej činnosti odmietol. „A nič okrem nepriamej korupcie, respektíve podplácania, som nespáchal,“ dodal.

Ako ďalej opisuje vo výpovedi, úplatky spolu vo výške 40 000 eur dal vtedajšiemu výkonnému riaditeľovi PPA Ľubomírovi Partikovi. Podľa Kropila však nemalo ísť o uprednostňovanie jednotlivých uchádzačov o agrodotácie, ale len o získavanie všeobecné informácie o jednotlivých výzvach.

Obžalobe čelia aj bývalý šéf PPA Juraj Kožuch, finančník Martin Kvietik či nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, ktorého zastupuje bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Vinu v plnom rozsahu priznal pred súdom zatiaľ len Viktor Miklas, ktorý žiadosti o agrodotácie pripravoval.

Pojednávanie v kauze Dobytkár by malo pokračovať aj vo štvrtok (9. 6.) výsluchmi ďalších obžalovaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko