Na hlavný obsah

Kde ležia telesné pozostatky Gabčíka a Kubiša?

Komunisti zriaďovali tajné pohrebiská.

Telesné pozostatky Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša ležia v šachte bez hlavy. Nacisti ich podobne ako iných odporcov režimu nahádzali do provizórnych jám a zasypali. Takto so svojimi odporcami nakladali i komunisti.

Ani 30 rokov po páde režimu nie sú známe mená všetkých obetí, ktoré na tajných pohrebiskách spočinuli. Chýbajú dokumenty i ochota kostrové ostatky exhumovať a identifikovať.

Najväčších hrdinov odboja, a to tak protinacistického ako aj protikomunisitického, by sa dalo nájsť v šachte pri múre. Často niekoľkých v jednej truhle.

Tajné pohrebiská zriadili komunisti v Brne, Ostrave i vo Valdiciach. Na Ďáblickom cintoríne v Prahe je takýchto šácht 70. V každej skončilo zhruba 200 ľudí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Šachty vyzerali tak, že to bola vykopaná jama, jedna vrstva bolo 10 rakví, naniesla sa ďalšia zemina, a takto sa robili štyri vrstvy. Dochádzalo tam k takým situáciám, že do jednej rakvy uložených aj viac ostatkov,“ priblížil riaditeľ Múzea pamäti XX. storočia Jan Kalous.

Na pražskom cintoríne v Ďábliciach by mali byť ostatky parašutistov, ktorí zahynuli v krypte. Tiež je tam pochovaná matka bratov Mašínov a donedávna sa tu nachádzali aj ostatky kňaza ktorého, umučili komunisti – Josefa Toufara. V roku 2014 sa jeho ostatky podarilo exhumovať, úspešne identifikovať a v roku 2015 pochovať v Číhošti.

„Hovoril, že sa taký človek sa ešte nenarodil. Sme radi, že sa k nám vrátil,“ vravela o kňazovi jeho bývalá kostolníčka v Číhošti Růžena Lebedová.

Aj ona bola na omši, na ktorej sa pohol kríž. Takzvaný “Čihošťský zázrak“ bol tŕňom v oku komunistov, ktorí odmietali pripustiť vznik pútneho miesta. Katolíckeho kňaza mučili, aby si tak vynútili priznanie, že krížom v kostole hýbal on sám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko