Na hlavný obsah

KĽDR odpálila osem balistických rakiet krátkeho doletu

Stalo sa tak najmenej z dvoch miest.

KĽDR odpálila osem balistických rakiet krátkeho doletu
Ľudia v Soule pozerajú v televízii test balistických rakiet KĽDR. Foto: SITA/AP

Severná Kórea v nedeľu (5. 6.) odpálila osem balistických rakiet krátkeho doletu smerom k Východočínskemu moru. Stalo sa tak deň po tom, čo Južná Kórea a USA ukončili spoločné cvičenia v blízkosti Kórejského polostrova. Na nich sa zúčastnila aj americká lietadlová loď. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na velenie juhokórejskej armády.

Podľa zboru náčelníkov štábov rakety odpálili v čase od 9.08 h do 9.43 h miestneho času z oblasti Sunan v blízkosti hlavného mesta Pchjongjang. Ďalšie podrobnosti neboli bezprostredne známe. Informovaný zdroj predtým uviedol, že rakety odpálili z najmenej dvoch miest.

Ide o osemnásty raketový test KĽDR v tomto roku a tretí od nástupu nového juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola do funkcie (10. 5.). Ten prisľúbil, že proti komunistickému režimu zaujme tvrdý postoj.

Naposledy Pchjongjang odpálil zrejme nový typ medzikontinentálnej balistickej rakety a dve balistické rakety krátkeho doletu 25. mája. Stalo sa tak bezprostredne po ceste amerického prezidenta Joea Bidena do Soulu a Tokia.

Južná Kórea a Spojené štáty ukončili v sobotu (4. 6.) trojdňové kombinované cvičenia v medzinárodných vodách pri Okinave. Prvýkrát od novembra 2017 sa na nich zúčastnila aj lietadlová loď s jadrovým pohonom USS Ronald Reagan. To bol podľa agentúry Johnap zjavne odkaz pre KĽDR, aby prestala s odpaľovaním rakiet.

Severná Kórea kritizuje spoločné vojenské cvičenia Južnej Kórey a USA a označuje ich za nácvik invázie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet