Na hlavný obsah

KĽDR poslala lieky na črevnú chorobu pre 800 rodín

Krajina bojuje s dvomi epidémiami.

Severokórejské médiá dnes informovali, že 800 severokórejských rodín, ktoré trápia črevné ochorenia, dostane lieky a ďalšiu pomoc od severokórejského vodcu Kim Čong-una a ďalších vysokopostavených činiteľov.

Severná Kórea zároveň bojuje s oficiálne prvou vlnou koronavírusu. KĽDR tento týždeň informovala, že sa v krajine šíri „akútna črevná epidémia“. Ochorenie ale bližšie nespresnila.

„Úradníci pripravili lieky, potraviny a predmety dennej potreby na liečbu epidémie, aby poskytli pomoc ľuďom v meste Hedžu,“ uviedla štátna agentúra KCNA. „Vodca Kim vyzval úradníkov, aby čo najskôr splnili svoju povinnosť v práci na zmiernenie nešťastia a utrpenie ľudí,“ dodala.

Úradník juhokórejského ministerstva pre zjednotenie vo štvrtok (16. 6.) uviedol, že Soul severokórejskú epidémiu pozorne sleduje. Existuje podozrenie, že by mohlo ísť o týfus alebo choleru.

Provincia Hwanghe namdo, kde sa črevná choroba šíri, je významným poľnohospodárskym regiónom. Panujú preto obavy, že by šírenie choroby v tejto oblasti mohlo prispieť k chronickému nedostatku potravín v čase, keď krajina čelí tiež epidémii koronavírusu.

Problémy robí aj covid

Severná Kórea má problémy s oficiálne prvou vlnou covidu. Minulý mesiac úrady v tejto komunistickej krajine vyhlásili stav núdze. KĽDR má zrejme nedostatok liekov aj vakcín proti covidu. Za posledný deň pribudlo 23 160 chorých s „príznakmi horúčky“, celkovo úrady zaznamenali na 4,58 milióna chorých.

Podľa oficiálnych údajov v krajine s približne 25 miliónmi obyvateľov zomrelo zrejme v dôsledku covidu 73 ľudí. KĽDR neinformuje o počtoch ľudí nakazených koronavirom, ale o pacientoch s horúčkou. Krajina totiž zrejme nemá dostatok testov. Pchjongjang nedávno oznámil, že registruje náznaky ústupu epidémie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa naopak domnieva, že sa situácia zhoršuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet