Na hlavný obsah

Kľúčové výbory EP odmietli označenie jadra a plynu za ekologické investície

Konečné slovo bude mať júlové plénum EP.

Kľúčové výbory EP odmietli označenie jadra a plynu za ekologické investície
Na snímke jadrová elektráreň Mochovce. Foto: RTVS

Dvojica kľúčových výborov Európskeho parlamentu v utorok (14. 6.) odmietla dočasné označenie jadra a plynu za ekologicky čisté zdroje energie.

Europoslanci z výborov pre hospodárstvo a životné prostredie schválili uznesenie, ktoré má zablokovať prijatie takzvanej taxonómie podporovanej väčšinou členských štátov vrátane Česka.

Konečné slovo bude mať júlové plénum EP, kde bude na odmietnutie návrhu potrebná väčšina europoslancov.

Európska komisia navrhla zaradenie jadra a plynu medzi takzvané prechodné zdroje v januári s cieľom presvedčiť investorov, že sa do nich oplatí vložiť peniaze.

Náhrada za uhlie alebo ropa

Únijná exekutíva tým vyšla v ústrety požiadavkám veľkej skupiny členských krajín vrátane Francúzska, Poľska alebo Česka. Tie chcú využívať jeden či oba zdroje ako náhradu za uhlie alebo ropu.

Tieto zdroje chce EÚ v rámci cesty ku klimatickej neutralite z energetického mixu čo najskôr vyradiť. Pravidlá má možnosť zamietnuť kvalifikovaná väčšina členských krajín či väčšina europoslancov.

„Veľké víťazstvo pre životné prostredie!“ Komentoval na twitteri výsledok hlasovania francúzsky europoslanec z frakcie zelených David Cormand. Za uznesenie požadujúce zamietnutie taxonómie hlasovalo 76 poslancov, proti bolo 62.

Najmä zelení a socialisti sa snažia presvedčiť kolegov z ostatných skupín, že podpora plynu a do istej miery aj jadra je pre životné prostredie škodlivá. A neprispeje k splneniu klimatických cieľov Únie.

Či sa im podarí získať väčšinu hlasov na plenárnom zasadnutí o tri týždne však zatiaľ nie je isté. Mnoho poslancov má v úmysle taxonómiu s odvolaním sa na prínos pre ich krajinu podporiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet