Na hlavný obsah

Kľúčový úsek diaľnice D1 v okolí Ružomberka má ďalšie problémy

Výstavbu zastavili.

Kľúčový úsek diaľnice D1 v okolí Ružomberka má problémy. Zastavili práce na geologickom sledovaní, a preto nemožno v budovaní autostrády pokračovať.

Hrozí, že rozostavané objekty vrátane tunela Čebrať upadnú. Stavebné práce pritom utlmili už vlani. Diaľnicu na Liptove plánovali dostavať do konca budúceho roku.

V okolí Ružomberka stavajú diaľnicu v náročných geologických podmienkach. Pre hrozbu zosuvu dokonca menili jej trasu a predlžovali tunel Čebrať. Kľúčový je preto geotechnický monitoring – čiže sledovanie stavu stavebných objektov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vzhľadom na to, že stavba je vo veľmi ťažkých geologických podmienkach, vyše 90 % objektov si vyžaduje mať aktívny geotechnický monitoring. Tým, že sa pozastaví geotechnický monitoring, musia sa pozastaviť aj stavebné práce,“ priblížil hlavný geológ z Edge Investment Košice Andrej Žilka.

Ohrozili tak rozostavené objekty

Ohrozené sú tak už rozostavané objekty – násypy, mosty aj tunel Čebrať, keďže nikto nesleduje ich prípadný pohyb v geologicky nestálom prostredí.

„Stavba sa neustále predlžuje, tak aj narastajú rozpočty na jednotlivé práce. A nebol schválený ďalší dodatok na financovanie geotechnického monitoringu. Naša firma už nie je schopná ho financovať z vlastných zdrojov, tak sme museli práce pozastaviť,“ dodal Žilka.

Zhotoviteľ stavby – Združenie Čebrať – sa k situácii odmietol vyjadriť. Národná diaľničná spoločnosť a ministerstvo dopravy o zastavení monitoringu vedia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko