Na hlavný obsah

Kollár opäť podá návrh na zmenu ústavy, ktorý by umožnil predčasné voľby

Podporu zvyšku koalície nemá.

Kollár opäť podá návrh na zmenu ústavy, ktorý by umožnil predčasné voľby
Na snímke Ústava SR v parlamente. Foto: TASR

V koalícii ožívajú snahy, aby sa v referende mohlo rozhodovať o skrátení volebného obdobia. Sme rodina chce na jeseň poslať do parlamentu pravidlá, ktoré by umožnili predčasné voľby, ak by si ich ľudia svojimi hlasmi vyžiadali.

Podobnú neúspešnú iniciatívu vyvíjalo hnutie už začiatkom roka, niekoľko mesiacov po rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý zamietol vtedajšie opozičné referendum v tejto otázke.

Zvyšok koalície nie je v súčasnosti z recyklovaného plánu predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) veľmi nadšený a napriek vnútorným nezhodám hovorí zatiaľ nie.

Neúspešné referendum

Vlani na jar opozícia vyzbierala 350 000 podpisov potrebných na vyhlásenie referenda. Sociálni demokrati, ktorí sa postavili na čelo celej iniciatívy žiadali predčasné voľby, respektíve skrátenie volebného obdobia.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa vtedy úspešne obrátila na Ústavný súd, keďže sa domnievala, že referendum na túto tému by bolo protiústavné. Hlava štátu následne adresovala politikom výzvu, aby najskôr zmenili ústavu.

„Môžu dať do ústavy text, ktorý by znamenal, že takéto referendum by bolo v súlade s ústavou,“ uviedla pred rokom prezidentka.

Výzvy sa chopil Kollár a parlament následne rokoval o prepísaní ústavy tak, aby sa v referende mohlo rozhodovať o skrátení volebného obdobia. Zvyšok koalície však tieto snahy odpískal.

História sa opakuje

Minulosť sa teraz opakuje znovu. Opozícia zbiera podpisy pod vyhlásenie ďalšieho referenda. Rovnako tak Sme rodina avizuje, že podá návrh, aby bolo v súlade s ústavou. Poslanec Miloš Svrček (Sme rodina) nevylučuje, že zrecyklujú to, čo už neúspešne navrhovali.

„S tým, že referendum by sa nemohlo konať prvý a posledný rok volebného obdobia,“ priblížil Svrček.

Opozícia na jednej strane podporuje pokusy o ústavnosť referenda o predčasných voľbách, na strane druhej kritizuje podmienky, ktoré kladie Sme rodina.

„Ak to bude zase takáto konštrukcia, tak pôjde o ďalšie oklamanie zo strany Sme rodina. Verím však, že si to v tomto prípade ešte nejako rozmyslia a nakoniec schválime takú variantu, ktorá umožní konanie predčasných volieb,“ povedal nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok z Hlasu-SD.

Sme rodina, ako sa zdá, nemá podporu zvyšku koalície. SaS tvrdí, že návrh na prepisovanie ústavy, ak sa v parlamente ukáže, nepodporí. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová tvrdí, že z rokovania klubu nevzišlo podporné stanovisko k takémuto návrhu.

Predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO) zase považuje Kollárovu iniciatívu za jeho osobnú politiku. „Budú to robiť každých 6 mesiacov až do konca volebného obdobia. Z toho dôvodu, že Kollár dal kedysi verejný prísľub, že to podporí, ak to predloží opozícia. Alebo to predloží sám,“ dodal.

Predseda parlamentu chce opäť skúsiť dostať referendum o predčasných voľbách do ústavy na jeseň. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál