Na hlavný obsah

Kolumbijčania si zvolili nového prezidenta, bude ním ľavičiar Gustavo Petro

Stane sa prvým ľavicovým prezidentom krajiny.

Kolumbijčania si zvolili nového prezidenta, bude ním ľavičiar Gustavo Petro
Nový kolumbijský prezident Gustavo Petro. Foto: TASR/AP

Za nového prezidenta Kolumbie zvolili ľavicového kandidáta Gustava Petra. V nedeľňajšom (19. 6.) druhom kole prezidentských volieb porazil milionára Rodolfa Hernándeza, ktorý uznal svoju porážku. Šesťdesiatdvaročný Petro sa tak stane prvým ľavicovým prezidentom Kolumbie, napísala agentúra Reuters.

Petro chce presadiť ambiciózne dôchodkové, daňové, zdravotnícke a poľnohospodárske reformy a zmeniť spôsob, akým Kolumbia bojuje s drogovými kartelmi a ďalšími ozbrojenými skupinami.

Bývalý starosta Bogoty Petro je politický veterán, o prezidentský úrad sa uchádzal už tretíkrát. Petro býval v mladosti tiež členom jednej z povstaleckých organizácií, skupiny M-19.

Podľa niektorých médií sa ale nezúčastnil na ozbrojených akciách a v roku 1990 podporil mierovú dohodu s vládou.

Stavebný magnát Hernández nie je spájaný so žiadnou politickou stranou. Úspornú volebnú kampaň, vedenú hlavne na TikToku a ďalších sociálnych sieťach, si financoval sám. Voličom sľuboval boj proti korupcii, ktorá je podľa neho príčinou chudoby.

Petro podľa výsledkov zverejnených volebnými orgánmi po sčítaní takmer všetkých hlasovacích lístkov získal 50,47 % hlasov, zatiaľ čo Hernández dostal 47,27 % hlasov, napísala agentúra AP.

„Väčšina občanov zvolila druhého kandidáta. Ako som povedal počas kampane, výsledok volieb akceptujem,“ uviedol Hernández.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet