Na hlavný obsah

Spojené komunálne voľby sa budú konať 29. októbra

Oznámil to Boris Kollár.

Spojené komunálne voľby sa budú konať 29. októbra
Ilustračné foto - vkladanie volebného lístka do urny. Foto: TASR

Jesenné spojené voľby do orgánov samosprávnych krajov a orgánov samosprávy obcí sa budú konať 29. októbra. Termín komunálnych volieb a volieb do VÚC 2022 vyhlásil v pondelok (6. 6.) predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Špecifikoval, že pri výbere konkrétneho termínu volieb boli k dispozícii dve možnosti. Prvou bolo presunúť ich o týždeň skôr (22. októbra), teda nedať voľby tesne pred Sviatkom všetkých svätých. Kollára vraj presvedčili kolegovia na koaličnej rade, aby sa konali voľby tesne pred Dušičkami.

Predseda NR SR tvrdí, že on by to nechal radšej rozdelené, bolo by to však podľa neho nevýhodné napríklad z pohľadu Bratislavčana. „Išlo o konsenzus,“ povedal. „Očakávame od toho vyššiu volebnú účasť,“ dodal v spojitosti s tým, že pred Dušičkami príde do miesta svojho bydliska za rodinami viac ľudí, tým pádom budú môcť odovzdať vo voľbách svoj hlas.

Vyššiu účasť očakáva aj preto, že sa komunálne voľby spojili so župnými. „Som presvedčený, že tam bude podstatne vyššia účasť. Šetríme tým tiež veľa finančných zdrojov,“ poznamenal s tým, že sumu odhaduje to v miliónoch eur.

Tvrdí tiež, že jeho hnutie sa bude v niektorých regiónoch spájať aj s Hlasom-SD a podporovať tak spoločného kandidáta. Pripustil, že v niektorých štruktúrach môže dôjsť aj ku spolupráci s ĽSNS či hnutím Republika.

Do budúcna tiež podľa neho nebudú vedieť vládna koalícia či mimoparlamentné strany zostaviť vládu bez Hlasu-SD. „Tváriť sa, že nám smrdí Hlas, je naivná predstava,“ poznamenal. Dodal, že jeho hnutie s touto stranou nemá problém a odporúča regionálnym štruktúram uzatvárať kandidátske partnerstvá s ňou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko