Na hlavný obsah

Konflikt na Ukrajine trvá už 100 dní, najintenzívnejšie boje prebiehajú v meste Severodoneck

Rusku sa podarilo dobyť 80 percent tohto mesta.

Konflikt na Ukrajine trvá už 100 dní, najintenzívnejšie boje prebiehajú v meste Severodoneck
Na snímke ukrajinské vlajky vejú nad hrobmi padlých vojakov na cintoríne v Charkove. Foto: TASR/AP

Od začiatku ruskej vojenskej invázie ubehlo v piatok (3. 6.) už 100 dní. Boje v súčasnosti prebiehajú najmä na ukrajinskom východe, kde sa ruské sily snažia získať prevahu v Donbase. Informuje o tom agentúra AFP.

Kyjev oznámil, že Rusko ovláda už jednu pätinu ukrajinského územia vrátane polostrova Krym a častí Donbasu, ktoré Rusko dobylo ešte v roku 2014.

Pokračuje boj o Severodoneck

Jedny z najintenzívnejších bojov v súčasnosti prebiehajú v meste Severodoneck v Donbase, pričom ruským silám sa podarilo dobyť už približne 80 percent tohto mesta. Ukrajinské sily však stále kladú v Severodonecku odpor.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok (2. 6.) večer uviedol, že jeho armáde sa podarilo v tomto priemyselnom centre dosiahnuť aj určité úspechy. „Ešte je však príliš skoro. V tejto oblasti je situácia v súčasnosti najzložitejšia,“ uviedol Zelenskyj.

Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj na sociálnej sieti uviedol, že už 100 dní vojny ruská armáda „zrovnáva všetko so zemou“, pričom Rusko čelí obvineniam z ničenia nemocníc, škôl a ciest. „No my sa stávame len silnejšími. Nenávisť voči nepriateľovi a viera v naše víťazstvo nás robia nezlomnými,“ vyhlásil Hajdaj.

Zahynuli tisíce ľudí

Od začiatku invázie zahynuli tisíce ľudí a milióny ich boli nútené opustiť svoje domovy. Podľa Zelenského zomrie denne na bojisku 100 ukrajinských vojakov. Agentúra AP však upozorňuje, že presný počet obetí nie je známy, pretože vládni predstavitelia na ruskej i ukrajinskej strane tieto počty upravujú, aby ich dokázali lepšie komunikovať s verejnosťou.

Západné krajiny na čele so Spojenými štátmi posielajú na Ukrajinu zbrane, aby jej pomohli odolať ruskému útoku. Západ sa okrem toho snaží Rusko vyčerpať aj finančne, aby tak donútil ruského prezidenta Vladimira Putina zmeniť smer.

Sankcie uvaľované na Rusko sa stále zvyšujú, pričom Európska únia sa začiatkom tohto týždňa dohodla aj na čiastočnom embargu na ruskú ropu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet