Na hlavný obsah

Konflikt na Ukrajine urýchlil odliv mozgov z Ruska

Vlani malo odísť približne 70 000 výskumníkov.

Z Ruska by mohlo v tomto roku odísť 15 000 milionárov. Vo svojej štúdii to predpokladá londýnska firma, ktorá spája bohatých ľudí s krajinami predávajúcimi občianstvo.

Majetní Rusi utekali z krajiny už pred vojnou na Ukrajine. Konflikt však ich odchod ešte urýchlil. Rusko sa tak musí vyrovnať aj s masívnym odchodom inteligentných ľudí.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Weissová.

Odísť chceli od detstva

Do fínskeho Kuopia odišli z Ruska, ešte ako tínedžerky, aj Arina a Tonya. Spája ich aj dôvod, pre ktorý Rusko opustili.

Tonya z Jekaterinburgu pre Rádiožurnál hovorí, že to chcela urobiť od detstva. „Vo Fínsku si môžete vybrať svoj osud. V Rusku to je iné, limitované. Asi preto som tu. Chcela som dobrú budúcnosť. V Rusku by sa nikdy nestala skutočnosťou,“ povedala Tonya.

Z Ruska odišla tiež Arina z Karelskej republiky. Na stretnutí, ktoré podporila Európska únia a iniciatíva Svet medzi riadkami, vysvetľuje, že sa doma necítila bezpečne. Všetko čo sa tam deje, neberie do úvahy ľudský život. Vo Fínsku je to iné, úplne inak sa vníma hodnota človeka. Ruský systém neprihliada na váš život,“ vysvetlila.

Vo veľkom odchádzajú IT špecialisti

Rusko trápi odliv mozgov desaťročia. Podľa odhadov Ruskej akadémie vied opustilo krajinu pred desiatimi rokmi 12 000 výskumníkov ročne. Predošlý rok to bolo už 70 000. Presne toľko IT odborníkov malo podľa tamojšej asociácie pre elektronické komunikácie odísť z Ruska len od vypuknutia vojny na Ukrajine.

IT špecialista Nikita Ševčenko pre portál Record hovorí, že jeho plány sa zmenili z minúty na minútu. Vie aj o ďalších, ktorí odišli.

Odliv mozgov urýchlilo rozpútanie konfliktu na Ukrajine. „Ide o extrémne kvalitných špecialistov, ktorých si musíte vychovávať. Je to, samozrejme, obrovská strata.“ vysvetľuje Karel Svoboda z Inštitútu medzinárodných štúdií Karlovej univerzity.

Ruská akadémia vied pred odchodom vzdelaných varuje a žiada vládu o viac peňazí. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál