Na hlavný obsah

Kongres schválil obmedzenie strelných zbraní. Ide na podpis Bidenovi

K demokratom sa pridalo aj 15 republikánskych senátorov.

Kongres schválil obmedzenie strelných zbraní. Ide na podpis Bidenovi
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: SITA/AP

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v piatok (24. 6.) schválila návrh zákona, ktorý má obmedziť násilie páchané strelnými zbraňami. Legislatívu musí ešte podpísať prezident Joe Biden.

Snemovňa, v ktorej majú prevahu demokrati, návrh prijala pomerom hlasov 234 k 193. V noci na piatok (24. 6.) ju odobrila aj horná komora Kongresu, kde ju podporilo 65 senátorov a 33 bolo proti.

K demokratom sa pridalo aj 15 republikánskych senátorov. Na znení kompromisného návrhu tejto právnej normy niekoľko týždňov pracovala skupina zložená z demokratických aj republikánskych členov Senátu USA.

Zákon výrazne sprísni podmienky na nákup zbraní pre mladých ľudí, znemožní vlastniť strelné zbrane osobám usvedčeným z domáceho násilia a pomôže miestnym úradom dočasne odobrať zbrane osobám, ktoré sú na základe posudku označené za nebezpečné.

Reakcia na viaceré incidenty

Ide o jedno z najvýraznejších opatrení v oblasti násilia páchaného zbraňami schválené Kongresom od zákazu útočných zbraní v roku 1994, píše AP. Ten platil desať rokov a zakazoval výrobu niektorých poloautomatických zbraní pre potreby civilistov.

Súčasná legislatíva je reakciou na viaceré incidenty v USA, pri ktorých strelnými zbraňami usmrtili osoby. Pri jednej strelec na základnej škole v texaskom meste Uvalde 24. mája zabil 19 detí a dve učiteľky.

Ďalší útočník niekoľko dní predtým zastrelil v supermarkete v Buffale desať Afroameričanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet