Na hlavný obsah

Korčok sa opäť pýtal na skupovanie slovenských nehnuteľností Maďarskom

Konfrontoval svojho rezortného kolegu.

Maďarská vláda začala už pred dvomi rokmi skupovať historické budovy na Slovensku, lenže bez vedomia slovenskej strany. Rezort diplomacie SR žiadal od Budapešti vysvetlenie.

Zdá sa, že dodnes nedostal odpovede na všetky otázky. Téma rezonovala aj počas piatkového (17. 6.) stretnutia ministrov zahraničných vecí oboch krajín v Budapešti.

Zoznam nehnuteľností, ktoré maďarská vláda na Slovensku vlastní, nie je krátky. Je medzi nimi napríklad budova bývalého ústavného súdu v Košiciach, kaštieľ s parkom v Tornali či Meštiansky dom v centre Banskej Bystrice.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Budovy chce Maďarsko využiť na diplomatické účely. Problémom je, že o nákupe vopred neinformovalo slovenskú stranu, čo nahnevalo najmä rezort slovenskej diplomacie.

Ivan Korčok (nom. SaS) žiadal od Pétera Szijjartóa vysvetlenie už v októbri, no šéf maďarskej diplomacie mu vtedy nevedel povedať, prečo k nákupom slovenských nehnuteľností došlo. S rovnakou otázkou ho preto konfrontoval aj na rokovaní v Budapešti.

„Keď iný štát hodlá kúpiť nehnuteľnosť v inom štáte, dopredu informuje, aby mal hosťujúci štát všetky potrebné informácie. Tam cítim, že je dobrá vôla. A potom je tu druhá časť, ktorá na Slovensku stále rezonuje, a to sú nákupy iných nehnuteľností – to znamená tých, ktoré nie sú na diplomatické účely,“ povedal Korčok.

Takýto nákup má na starosti nadácia na zachovanie nehnuteľného dedičstva v strednej Európe. V rámci nej už niekoľko kultúrnych pamiatok kúpila slovenská spoločnosť Manevi SK s väzbami na kabinet Viktora Orbána.

Keď sa novinári v Budapešti pýtali na podrobnosti smerom k takýmto nákupom, Szijjartó neskrýval rozhorčenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko