Na hlavný obsah

Kremeľ nevylučuje stretnutie Putina so Zelenským, musí byť však pripravené

Podľa Peskova sa práce na dokumente zastavili už dávno.

Kremeľ nevylučuje stretnutie Putina so Zelenským, musí byť však pripravené
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Kremeľ naďalej nevylučuje stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Stretne sa s ním ale len na podpis vopred pripraveného dokumentu. Povedal to v stredu (1. 6.) novinárom hovorca Dmitrij Peskov.

Podľa neho ale práce na takomto dokumente zastavili už dávno. Peskov tiež potvrdil, že ruský minister zahraničia pôjde 8. júna do Turecka rokovať o možnom otvorení koridoru pre export obilia z ukrajinských prístavov. Ankara pozvala do Turecka aj Putina, termín ale zatiaľ nie je, dodal.

„Naše stanovisko k schôdzke so Zelenským je dobre známe, opakovali sme ho viac ako tucetkrát. Nikto ho nevylučuje, ale musí byť pripravené,“ povedal Peskov.

Stretnutie v Turecku

Na otázku, či nadchádzajúca návšteva ministra zahraničia Sergeja Lavrova v Turecku 8. júna súvisí s prípravou možného stretnutia delegácií z Moskvy, Kyjeva a OSN v Istanbule, hovorca Kremľa povedal, že „to všetko má jeden kontext“. Podľa neho ale na takomto stretnutí zatiaľ nie je jasná zhoda.

Peskov tiež znovu obvinil z bojkotu čiernomorských prístavov Ukrajinu. „Sme na pokraji veľmi hlbokej potravinovej krízy, ktorá súvisí s ilegálnymi reštrikciami proti nám a konaním ukrajinských úradov, ktoré podminovali cesty k Čiernemu moru a nevyvezú odtiaľ obilie loďami, hoci im v tom Rusko nijako nebráni,“ uviedol hovorca Kremľa.

Novinári sa Peskova opýtali tiež na to, či pôjde Putin do Turecka. „Existuje takéto pozvanie a termíny sa dohodnú diplomatickou cestou,“ povedal hovorca Kremľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet