Na hlavný obsah

Kúpaliská otvárajú brány, za vstupné si však ľudia priplatia

Náklady na prevádzku stúpli.

Kúpaliská otvárajú brány, za vstupné si však ľudia priplatia
Kúpalisko Vadas v Štúrove. Foto: RTVS

Teplota v piatok (3. 6.) atakuje tridsiatku. Hoci leto sa oficiálne začne až o niekoľko týždňov, sezóna kúpalísk sa už naplno rozbieha. Slováci ich vyhľadávajú. Či si ich tento rok budú môcť dovoliť je však otázne.

Posledné dva roky zívali bazény prázdnotou. Pandémia a prísne opatrenia kúpajúcich odradili. Tento rok to však vyzerá sľubne. Na najväčšom vonkajšom kúpalisku v Štúrove bolo už o desiatej dopoludnia vyše 2 000 ľudí.

Po dvoch sezónach je to teraz bez akýchkoľvek obmedzení – žiadne rúška ani testy. „Troška ešte cítiť, že predpandemické obdobie sa bude vracať pomalšie ako sme mysleli. Ale od polovice júna do konca augusta sme vybookovaní, takže leto bude určite silné,“ uviedol riaditeľ kúpaliska v Štúrove Endre Hogenbuch.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Napustiť bazény stálo kúpaliská o čosi viac ako minulý rok. Najviac si však priplatia za elektrinu, ktorá v porovnaní s minulým rokom vzrástla takmer dvojnásobne. Elektrinu potrebujú pre celú bazénovú technológiu, ale aj napríklad na to, aby dokázali spustiť tobogány.

„Odzrkadlí sa na nákladoch aj zvýšenie pracovnej sily. Je to mierne zvýšenie cien, ale týka sa to skoro každého prevádzkovateľa,“ povedal prezident Slovenskej asociácie akvaparkov, kúpalísk a plavární Gabriel Somogyi.

Na to, aby sa sezóna kúpalísk naplno rozbehla, musia mnohé ešte zohnať dostatok plavčíkov. Mladých totiž takáto práca už niekoľko sezón neláka, no počas letných prázdnin budú veľmi potrební a žiadaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko