Na hlavný obsah

Lavrov na návštevu Srbska v pondelok nepríde, pre zákaz preletu sa tam nevie dostať

Mal prísť v pondelok.

Lavrov na návštevu Srbska v pondelok nepríde, pre zákaz preletu sa tam nevie dostať
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Čierna Hora, Severné Macedónsko a Bulharsko zakázali prelet ruskému vládnemu lietadlu, ktorým mal v pondelok (6. 6.) ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov cestovať na oficiálnu návštevu do Belehradu. 

Pôvodne o tom informoval srbský denník Danas s odvolaním sa na svoje zdroje. Informáciu neskôr podľa agentúry Interfax potvrdil aj nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí.

Lavrov mal do Srbska v pondelok pricestovať na dvojdňovú návštevu, počas ktorej sa mal stretnúť okrem iného s prezidentom Aleksandarom Vučičom alebo patriarchom Srbskej pravoslávnej cirkvi.

Srbská premiérka Ana Brnabičová uviedla, že situácia okolo príchodu ruského ministra je „veľmi komplikovaná“. Logistikou jeho cesty sa zaoberá prezident Vučić.

„Je naozaj neuveriteľné, že situácia v Európe a vo svete je taká, že prezident jednej krajiny sa musí zaoberať takými vecami, ako sú logistické otázky cesty ministra zahraničných vecí, od ktorých závisí, či dorazí, alebo nie,“ povedala premiérka podľa serveru Danas srbskej televízii Pink.

Návšteva sa v pondelok neuskutoční

Na otázku, či sa Lavrovova cesta uskutoční, nemenovaný ruský diplomat Interfaxu povedal: „Schopnosti teleportácie naša diplomacia zatiaľ neovláda.“

Prezidentská kancelária zároveň oznámila, že Vučić sa v pondelok stretne s ruským veľvyslancom v Belehrade.

Vučić predtým ruskú inváziu na Ukrajinu označil za porušenie medzinárodného práva, ktorého sa však podľa neho „v desiatkach prípadov dopúšťali aj západné mocnosti“. V tejto súvislosti spomenul bombardovanie Juhoslávie krajinami NATO v roku 1999.

Srbsko v poslednom čase čelí zvýšenému tlaku západných štátov, aby zosúladilo svoju zahraničnú politiku s Európskou úniou a pridalo sa k sankciám proti Rusku. To však Vučić doteraz odmietal, aj s ohľadom na proruské zmýšľanie veľkej časti srbského obyvateľstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet