Na hlavný obsah

Legenda skupiny The Beatles, Paul McCartney, má za sebou aj úspešnú sólovú kariéru

Sir Paul sa dožíva 80 rokov.

Paul McCartney.
Paul McCartney.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Presne pred 80 rokmi sa v liverpoolskej Waltonovej nemocnici ozval prvýkrát hlások budúcej svetovej osobnosti hudobnej scény. Jeho matka v tejto nemocnici pracovala ako zdravotná a pôrodná sestra. Do matriky s dátumom narodenia 18. júna 1942 pripísali meno James Paul McCartney.

Na základnej škole bol Paul výborným žiakom, vynikal hlavne v písaní slohových prác. Mal trinásť rokov, keď sa dostal na koncert Lonnieho Donegana. Jeho hudba ho uchvátila a v priebehu krátkej doby ovládal všetky jeho skladby. V ten deň, 15. júna 1956, bolo rozhodnuté, že Paul sa bude venovať hudbe.

Rok nato sa zúčastnil vystúpenia skifflovej skupiny The Quarrymen. Štrnásťročný Paul ich po koncerte oslovil v šatni a zahral im na gitare všetky nové americké rockové skladby.

Týždeň nato odkázal šéf skupiny The Quarrymen tomuto chlapcovi, aby prišiel s tým, že ho prijímajú. Tým šéfom bol John Lennon. Bolo to prvé stretnutie jednej z najslávnejších dvojíc v populárnej hudbe 20. storočia.

Začiatky The Beatles

Prvý názov The Quarrymen vymenili za Long John & The Silver Beatles, v roku 1959 vypadlo z názvu Long John, od roku 1960 boli The Beatles. Ich cesta na vrchol sa začala 5. októbra 1962, keď vydali prvý singel Love Me Do, 5. apríla 1963 prvý album Please Please Me. Nasledoval ošiaľ zvaný beatlemánia.

Na londýnskej radnici si 12. marca 1969 zobral Paul McCartney za manželku Američanku Lindu Eastmanovú. Po dvoch rokoch, 11. apríla 1970, ohlásil McCartney odchod zo skupiny The Beatles. Bol to šok pre celý hudobný svet. Mesiac nato vydal svoju prvú sólovú platňu s názvom McCartney.

V apríli 1971 vyšiel aj prvý singel so skladbou Another Day. Ešte za čias The Beatles sa Paul Mc Cartney zdráhal skončiť so živými vystúpeniami. To bol jeden z prvých veľkých rozporov v skupine, ktorú po smrti manažéra Briana Epsteina od augusta 1967 riadil Paul McCartney.

Ak mal Ringo filmové úlohy, John Lennon svoj Plastic Ono Band, George Harrison experimenty s indickou hudbou, tak Paul sa až do konca roku 1969, keď už boli The Beatles v troskách, venoval iba tejto skupine.

McCartney a Wings

Koncerty McCartneymu chýbali, a tak po odchode založil v novembri 1971 skupinu Wings. Založenie oznámil 8. novembra 800 pozvaným hosťom v londýnskom Empire Ballroom, kde zároveň zahrali skladby z nového albumu Wild Life.

V júli 1972 sa skupina vydala na európske turné. V januári 1973 vyšiel singel Hi Hi Hi. Stanica BBC ho zakázala vysielať, pretože táto skladba údajne podporovala užívanie drog. Wings pochválil aj George Harrison, ktorý prehlásil: „Keď chcete The Beatles, choďte sa pozrieť na Wings!“

Po rokoch spoločných úspechov zažil Paul McCartney tragédiu. Jeho manželka Linda zomrela 17. apríla 1998 na rakovinu. Profesiou fotografka bola autorkou viacerých obalov platní. Ako speváčka a hráčka na klávesových nástrojoch sa podieľala na nahrávkach aj koncertných vystúpeniach.

Druhýkrát sa McCartney oženil 11. júna 2002. Vyvolenou sa mu stala modelka Heather Millsová. Druhé manželstvo sa však nevydarilo a v januári 2007 podal Paul žiadosť o rozvod. Viac ako rok sa potom ťahal súdny spor o výšku odškodného. V októbri 2011 sa oženil tretíkrát – s Nancy Shevellovou.

McCartney má dovedna päť detí – dcéry Stellu, Beatrice, Mary, Heather a syna Jamesa.

Úspechy a ocenenia

Na sólovej dráhe vydal 26 štúdiových albumov. Najnovším je McCartney III, ktorý vyšiel v decembri 2020. K tomu patrí aj päť albumov klasickej hudby. V jeho diskografii je aj deväť živých albumov a štyri kompilácie.

V roku 1997 ho britská kráľovná Alžbeta II. pasovala do rytierskeho rádu. Okrem toho vyhral 18-krát cenu Grammy, so skupinou The Beatles získal v roku 1971 aj Oscara za pieseň Let It Be v rovnomennom filme. Do Rokenrolovej siene slávy ho uviedli hneď dvakrát – ako sólistu i ako člena skupiny The Beatles.

Na jeho počesť vydali v Británii minulý rok špeciálnu sadu poštových známok, ktoré obsahujú štyri fotografie sira Paula v nahrávacom štúdiu v rôznych fázach jeho kariéry a obaly 8 jeho albumov.

Paul McCartney je najúspešnejším umelcom v oblasti albumov v oficiálnej histórii britských rebríčkov, píše Sky News. Je autorom alebo spoluautorom 188 nahrávok, ktoré sa v Británii dostali do rebríčkov – z toho 91 do prvej desiatky a 33 na prvé miesto.

Je jedným z iba troch umelcov, ktorí sa objavili na špeciálnom vydaní známok – popri Davidovi Bowiem a Eltonovi Johnovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet