Na hlavný obsah

Lekárska komora predstavila novú koncepciu, poisťovne detaily nemajú

Analytik varuje, že hrozí odchod poisťovní z trhu.

Slovenská lekárska komora (SLK) volá po zmene systému verejného zdravotného poistenia. Predstavila vlastnú koncepciu fungovania zdravotníctva, ktorou chce prispieť k jeho reforme.

Okrem iného navrhuje, aby ľudia posielali peniaze za zdravotné poistenie do spoločného fondu, odkiaľ by boli efektívne zasielané do zdravotných poisťovní.

Návrh má na stole už aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO), poisťovne detaily stále nepoznajú. Analytik hovorí, že by to mohlo viesť k ich odchodu z trhu.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Chantal Staruchová.

Vznikol by aj úrad

V súčasnosti je každý občan poistený v jednej z troch zdravotných poisťovní, kam mesačne posiela peniaze. Z nich sa potom hradí zdravotná starostlivosť. Podľa SLK sa tým v systéme stráca verejný charakter financií.

Navrhuje preto vytvoriť fond, kde by sa peniaze hromadili. „Zdravotné poisťovne, ktoré budú ďalej vykonávať svoje činnosti, by z fondu hradili poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, s ktorým majú uzatvorený zmluvný vzťah náklady za poskytnutú zdravotnú starostlivosť,“ vysvetľuje prezident SLK Pavel Oravec.

Vzniknúť by mal aj úrad verejného zdravotného poistenia, ktorý by kontroloval všetkých účastníkov v systéme, teda zdravotných poskytovateľov aj poisťovne.

Poisťovne nemajú detaily návrhu

Cieľom je dosiahnuť vyváženosť zmluvných vzťahov a efektívne nakladanie s verejnými financiami. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) reagovala, že verejné zdroje využíva efektívne. Keďže nepoznáme detaily navrhovaného riešenia, nevieme k nemu zaujať jednoznačné stanovisko,“ uviedla hovorkyňa VšZP Eva Peterová.

K návrhu komory sa nevedeli vyjadriť ani súkromné zdravotné poisťovne Union a Dôvera. 

„Fond a ďalší úrad by nemali potenciál prispieť k zlepšeniu situácie v slovenskom zdravotníctve. Naopak, pomohla by stabilita a predvídavé riadenie zo strany štátu,“ povedala Slavomíra Lorencová, PR špecialistka Dôvery.

Hrozí strata motivácie

Analytik INEKO Dušan Zachar si myslí, že poisťovne by mohli stratiť motiváciu. Dodáva však, že podrobnosti nepozná. „Zmyslom poisťovní je, aby selektívne zazmluvňovali a kontrolovali plnenie pre pacienta. Ak by to stratili, tak je namieste otázka, prečo by mali zostať. V konečnom dôsledku by to aj tak viedlo k ich postupnému odchodu z trhu.“

Komora už celú koncepciu predložila ministerstvu zdravotníctva. Lengvarský však hovorí, že ide o novú myšlienku. „Myslím si, že v tejto chvíli nie je presaditeľná, ale stojí za úvahu,“ povedal.

SLK teraz čaká na stretnutie s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO), ktorému chce predstaviť celú koncepciu fungovania zdravotníctva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika