Na hlavný obsah

Letecká doprava zažíva obrodu, ceny leteniek však klesať nemusia

Experti hovoria o novom zlatom veku letectva.

Letecká doprava zažíva obrodu, ceny leteniek však klesať nemusia
Cestujúci čakajú v odletovej hale, v pozadí je lietadlo britskej leteckej spoločnosti British Airways. Foto: TASR

Hoci pandémia koronavírusu znamenala náročné obdobie pre komerčné letectvo, tak v minulom roku vznikli celosvetovo desiatky leteckých spoločností. Experti hovoria o novom zlatom veku leteckého trhu.

Napriek tomu, že vlani pre pandémiu vyhlásilo bankrot viac ako 30 firiem, uplynulé mesiace priniesli takmer dvojnásobný nárast nových spoločností. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Blanka Kucharovicová.

,,Je to skvelý čas na spustenie leteckej spoločnosti. Kúpili sme úplne nové lietadlá, oveľa lacnejšie než kedykoľvek predtým,“ povedal pre BBC Björn Tore Larsen, výkonný riaditeľ novovzniknutej leteckej spoločnosti Norse Atlantic Airways.

Nórska firma dostala len za niekoľko mesiacov viac ako 3 000 žiadostí o prvé voľné pracovné miesta pre pilotov. Práve táto nórska spoločnosť bude, ako tvrdia experti, konkurovať viacerým svetovým lídrom – napríklad British Airways alebo Air France.

Klesnú ceny leteniek?

Nové spoločnosti priniesli aj vyšší záujem o cestovanie. Zatiaľ čo Medzinárodná asociácia leteckých dopravcov (IATA) označila rok 2020 za najhorší v histórii, v súčasnosti nastal obrat.

,,To, čo momentálne vidíme, je veľmi silný dopyt. Toto leto bude veľmi dobré. Výzvou zostáva, aby sme si tento dopyt udržali aj v priebehu roka. Svet je na tom opäť tak, ako pred pandémiou,“ generálny riaditeľ IATA Willie Walsh.

Vyššia konkurencia leteckých spoločností na trhu nemusí znamenať pokles cien leteniek. ,,Obávam sa, že cenu leteniek v dobe, keď všetko fungovalo, stlačili na úplne minimum. Nízkonákladové spoločnosti orezali náklady drastickým spôsobom,“ povedal letecký expert Martin Vellek.

Napriek rýchlemu zotaveniu sa po pandémii čelí podľa analytikov letecký priemysel novým turbulenciám v podobe vysokých cien pohonných látok, inflácii, ale aj dlhodobému nedostatku pracovnej sily.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál