Na hlavný obsah

Lídri na samite EÚ hľadali odpovede na vysokú infláciu a rastúce ceny energií

Konkrétne riešenia zatiaľ nenašli.

Európska únia by sa uprostred inflačnej vlny mala začať pripravovať na život bez ruského plynu. V Bruseli o tom hovorili lídri členských krajín počas druhého dňa samitu.

Hľadali odpovede na vysokú infláciu a rastúce ceny energií. Konkrétne riešenia zatiaľ nenašli, no pomôcť by mala Európska komisia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Lídri krajín sa zhodujú, že na ekonomické dôsledky ruskej invázie na Ukrajinu sa treba pozerať triezvo – lacná energia je minulosťou. Členské štáty by sa mali začať pripraviť na tuhú zimu a ďalší nárast cien.

„Inflácia nás všetkých znepokojuje. Ruská agresívna vojna zvyšuje ceny potravín, energií a surovín, čo má negatívny vplyv nielen na podniky, ale najmä na obyvateľov. V oblasti hospodárskej politiky sme sa preto dohodli na úzkej koordinácii.“ Uviedol Charles Michel, predseda Európskej rady.

Podľa diplomatov je len otázka času, kedy Rusko preruší dodávky plynu do Únie. Niektoré krajiny zastávajú názor, že treba urýchlene hľadať alternatívnych dodávateľov a predovšetkým pristúpiť k spoločnému nákupu plynu.

„Komisia preskúma a nájde mechanizmus, aby sme postupovali spoločne. Veľký európsky trh vie vyjednať omnoho lepšie podmienky pri obstarávaní plynu,“ tvrdí premiér Eduard Heger (OĽANO).

Európska komisia oznámila, že na budúci mesiac predstaví plán na reformu trhu s energiami. Jedna z možností, ako zastaviť rast ich cien, by mohlo byť oddelenie plynu od tvorby trhovej ceny elektriny. Brusel pripomína, že prioritou musí byť pomoc pre firmy a obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet