Na hlavný obsah

Ľudia často porušujú zákaz kúpania v jazerách, hygienici varujú pred možnou nákazou

Problémom je aj nedostatok plavčíkov.

Ľudia často porušujú zákaz kúpania v jazerách, hygienici varujú pred možnou nákazou
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Príroda, čerstvý vzduch, neobmedzený priestor na kúpanie. Počas leta vyhľadávajú ľudia na relax aj prírodné vodné plochy. Často sa kúpu aj tam, kde je zákaz.

Vodná plocha so zlou kvalitou vody musí byť označená tabuľou Zákaz kúpania. Zodpovedný je za to prevádzkovateľ. Regionálne úrady verejného zdravotníctva to kontrolujú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Kúpajúcim odporúčame, aby si overili kvalitu, pretože tá sa môže, samozrejme, počas sezóny meniť. Frekvencia kontroly je raz za 2 týždne. Ľudia by sa nemali kúpať tam, kde sa vo veľkom sústreďuje napríklad vodné vtáctvo alebo tam chodia zvieratá. Tam existuje riziko vzniku ochorení,“ uviedla Zuzana Valovičová z odboru hygieny životného prostredia na úrade verejného zdravia.

Rizikom kúpania v jazerách je aj nedostatok plavčíkov, ktorí môžu zasiahnuť v prípade nehody. Podľa občianskeho združenia Dynamik, ktoré sa zaoberá vodnou záchrannou službou, je najväčším problémom legislatíva.

Menej skúsení plavci by najmä v takýchto vodách mali využívať bezpečnostné pomôcky. Kúpaniu v jazerách by sa mali vyhnúť ľudia s nízkou imunitou či kožnými problémami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko