Na hlavný obsah

Ľuďom chýba psychická podpora na pracovisku

Depresívne stavy pribúdajú medzi mladými rodičmi.

žena
Ilustračná snímka.

Na Slovensku rastie dopyt po podpore psychickej pohody na pracovisku. Pandemické mesiace a vojnový konflikt na Ukrajine sa prejavili zhoršením duševného zdravia ľudí.

Cíti sa tak viac než pätina oslovených obyvateľov v prieskume „Ako sa máte, Slovensko?“. Najviac depresívnych stavov pribudlo medzi mladými pracujúcimi rodičmi.

Viac ako 80 % zamestnaných ľudí považuje za dôležité, aby im zamestnávatelia ponúkali zdravotné benefity. Napriek tomu takmer polovica pracujúcich nemá žiadne.

„Do popredia vystupuje v riziku mierne vážnej až závažnej depresie skôr veková skupina ľudí od 18 do 39, prípadne ešte 49 rokov. Ide o ľudí s maloletými deťmi,“ uviedla Zuzana Katreniaková zo Slovenskej asociácie verejného zdravia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zamestnaní ľudia by najviac privítali príspevok na oddych, oddychové zóny či dlhodobejšie voľno, čo je forma prevencie proti vyhoreniu. Takmer 13,5 % by malo rado na pracovisku psychológa.

Za najlepšieho psychológa však považuje väčšina ľudí rodinu a priateľov vrátane kolegov, ktorým sa zverujú najčastejšie. „Zamestnanci nevyužívajú psychológa na telefóne, ale skôr sa obracajú práve na svojich kolegov v tímoch, na svojich vedúcich zamestnancov,“ povedala Alica Štepánová Kolárová z Henkel Slovensko.

V súčasnosti poskytuje zamestnanecké benefity v oblasti duševného zdravia len približne päť percent zamestnávateľov na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko