Na hlavný obsah

Lúpež storočia v Mexiku. Ozbrojenci ukradli kontajnery so zlatom i striebrom

Ukradli 20 kontajnerov.

Skupina ozbrojencov ukradla v mexickom prístave 20 kontajnerov, v ktorých bolo okrem iného zlato, striebro a ďalšie vzácne kovy. Operácia, ktorú niektoré miestne médiá označili za lúpež storočia, sa stala na juhozápade Mexika v štáte Colima začiatkom mesiaca. Na verejnosť sa správa dostala až cez víkend, informovala v utorok (14. 6.) agentúra AFP.

Lúpež, na ktorej sa podľa denníka El País zúčastnilo najmenej 12 ozbrojených mužov sa odohrala bez jediného výstrelu v prístave Manzanillo 5. júna. Skupina najprv spacifikovala ostrahu a potom s ťažkou technikou naložila dvadsiatku kontajnerov na kamióny. Operácia trvala asi osem až desať hodín. Okrem drahých kovov bola v ukradnutých kontajneroch aj elektronika.

„Je to bezprecedentné. Sporadické krádeže kontajnerov sme už zaznamenali, ale nie v takom množstve,“ povedal novinárom Gustavo Adrián Joya, hovorca ministerstva vnútra štátu Colima.

Množstvo nespresnili

Vyšetrovatelia odmietli oznámiť podrobnosti o množstve ukradnutého zlata a striebra a uviedli, že lúpež sa stala v časti prístavu prevádzkovaného súkromnou firmou. Zatiaľ kvôli lúpeži podľa miestnych médií nebol nikto zatknutý.

Mesto Manzanillo na tichomorskom pobreží je hlavným prístavom Mexika, z ktorého sa vozí tovar na ázijský trh, najmä do Číny. Operujú v ňom preto tiež ozbrojené gangy, vrátane narkokartelov.

V štáte Colima bojujú medzi sebou drogový gang Kartel Jalisco nová generácia (CJNG), ktorý je jedným z najmocnejších narkokartelov, a Nový kartel z Colimy, známy tiež ako Los Mezcales.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet