Na hlavný obsah

Macron sa s parlamentnými stranami zhodol na spolupráci

Väčšina strán však odmieta účasť v širokej koalícii.

Macron sa s parlamentnými stranami zhodol na spolupráci
Na snímke znovuzvolený francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Väčšina strán, ktoré sa po nedeľňajších (19. 6.) parlamentných voľbách dostali do francúzskeho Národného zhromaždenia, odmieta účasť v širokej koalícii. Uviedol to prezident Emmanuel Macron v prvom prejave po voľbách, v ktorých prišiel o väčšinu. Strany sú však ochotné spolupracovať na kľúčových iniciatívach, dodal.

Žiadna zo strán nemôže schvaľovať zákony sama. Musíme sa preto naučiť vládnuť novým spôsobom a naučiť sa hľadať kompromisy, zdôraznil francúzsky prezident. Apeloval na zodpovednosť strán.

Prioritami bude kúpna sila, energetika, klíma alebo zdravotníctvo, uviedol Macron vo veľmi krátkom prejave. Ten bol natočený vopred a odvysielaný v televízii zo záznamu.

Macronova centristická koalícia po nedeľňajších (19. 6.) voľbách stratila väčšinu v parlamente, hoci zostala najsilnejšou. Pre ďalšie vládnutie tak potrebuje nájsť spojencov.

Macron sa v utorok (21. 6.) a v stredu (22. 6.) postupne stretol so šéfmi všetkých parlamentných strán. V utorok (21. 6.) tiež odmietol demisiu, ktorú podala premiérka Élisabeth Borneová. Jej meno v jeho prejave nezaznelo ani raz.

Francúzske politické bloky štiepia reformy

„Drahí francúzski spoluobčania, 24. apríla ste mi opäť dali dôveru a zvolili ma druhýkrát za prezidenta. Urobili ste tak na základe jasného projektu a dali ste mi presvedčivú legitimitu,“ začal Macron svoj prejav. Kým prešiel k téme povolebnej situácie.

Komentátori stanice BFM TV si všímli, že Macron síce hovoril o tom, že pochopil odkaz vyslaný voličmi v parlamentných voľbách, napriek tomu prejav začal zase pri sebe a nezabudol spomenúť svoj mandát a úlohu.

Reformy sú dlhodobo významnou štiepnou líniou medzi francúzskymi politickými blokmi. Vláda presadzuje najmä dôchodkovú reformu, ktorá zahŕňa aj zvýšenie veku odchodu do penzie. Proti sa stavia väčšina opozície.

„Štát potrebuje ambiciózne reformy viac ako kedykoľvek predtým,“ zaznelo v stredu (22. 6.) v prejave. Za hlavné Macron označil projekty „pre mládež“, ekologické, sociálne a to všetko „ekonomicky dôveryhodné“. Pri hľadaní riešenia sa sľúbil riadiť „verejnými záujmami“.

Francúzsky prezident tiež spomenul nízku volebnú účasť a rozdelenie spoločnosti, ktoré sa prejavilo aj v zložení parlamentu. Rokovania podľa hlavy štátu budú trvať niekoľko týždňov. Rozhovory o budúcej spolupráci budú podľa neho pokračovať po samite Európskej únie, ktorého sa vo štvrtok (23. 6) a v piatok (24. 6.) zúčastní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet