Na hlavný obsah

Macronova koalícia získala vo voľbách 245 kresiel, nebude mať väčšinu v parlamente

Výsledok môže paralyzovať francúzsku politiku.

Macronova koalícia získala vo voľbách 245 kresiel, nebude mať väčšinu v parlamente
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: Twitter/Reuters

Koalícia Spolu francúzskeho centristického prezidenta Emmanuela Macrona získala v Národnom zhromaždení 245 kresiel. Vyplýva to z výsledkov parlamentných volieb, ktoré v noci na pondelok (20. 6.) zverejnilo francúzske ministerstvo vnútra.

V 577-člennej dolnej komore parlamentu tak bude mať koalícia Spolu najsilnejšie zastúpenie, ale nie väčšinu. V porovnaní s končiacim sa volebným obdobím prezidentský blok stratil zhruba 100 kresiel.

Druhé miesto podľa údajov ministerstva v parlamentných voľbách obsadila ľavicová koalícia NUPES (Nová ľudová, socialistická a ekologická únia) Jeana-Luca Mélenchona, ktorá získala 131 kresiel.

Krajne pravicové Národné združenie Marine Le Penovej skončilo na treťom mieste s rekordnými 89 kreslami. Pre stranu ide o historický úspech a prvýkrát bude mať silu na zostavenie poslaneckého klubu či na podanie návrhu na vyjadrenie nedôvery vláde.

Na štvrtom mieste sa umiestnila aliancia pravicových Republikánov s centristickou stranou UDI, ktorá môže počítať s minimálne 64 mandátmi. Práve o tejto aliancii médiá najviac špekulujú ako o možnom vládnom partnerovi prezidentského bloku.

To, že Macron stratí kontrolu nad Národným zhromaždením, signalizovali už povolebné prognózy zverejnené v nedeľu (19. 6.), keď sa konalo druhé kolo francúzskych parlamentných volieb.

Podľa agentúry Reuters by výsledok volieb mohol paralyzovať francúzsku politiku, ak sa Macronovi nepodarí dohodnúť na spolupráci s inými stranami.

Francúzska premiérka Élisabeth Borneová uviedla, že výsledok volieb pre Francúzsko predstavuje riziko. Dodala, že jej vláda osloví potenciálnych partnerov a bude sa snažiť získať väčšinovú podporu. „Chceme tak našej krajine zabezpečiť stabilitu a uskutočniť potrebné reformy,“ vyhlásila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet