Na hlavný obsah

Maďarsko opäť blokuje šiesty balík sankcií proti Rusku

Orbán údajne nesúhlasí so zaradením patriarchu Kirilla na sankčný zoznam.

Maďarsko opäť blokuje šiesty balík sankcií proti Rusku
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarsko sa v stredu (1. 6.) opäť postavilo proti prijatiu šiesteho balíka protiruských sankcií, ktorý dlhodobo blokovalo pre nesúhlas s podmienkami embarga na dovoz ruskej ropy.

Podľa diplomatických zdrojov v stredu maďarský zástupca na rokovaní únijných veľvyslancov požadoval, aby EÚ nezaraďovala na sankčný zoznam ruského patriarchu Kirilla.

K úplnej zhode zástupcovia členských krajín nedošli ani v technických detailoch ropného embarga. Na obrysoch sankcií sa v pondelok (30. 5.) zhodol samit únijných lídrov, ich detailnú podobu musia však štáty ešte len schváliť.

Šiesty súbor sankcií za ruskú inváziu na Ukrajinu navrhla Európska komisia už začiatkom mája. Jeho zásadnou časťou mal byť úplný zákaz dovozu ruskej ropy od začiatku budúceho roka, po maďarskom tlaku však dostala časovo nespresnenú výnimku ropa prepravovaná ropovodom Družba.

Maďarský premiér Viktor Orbán, navyše, na samite vyrokoval možnosť doviezť ropu tankermi v prípade výpadku potrubia.

Prezidenti a premiéri potom dali zelenú prijatiu celého balíka, ktorý okrem ukončenia dovozu 90 % ruskej ropy počíta so sankciami proti najväčšej ruskej banke Sberbank, trom médiám šíriacim ruskú vojnovú propagandu a piatim desiatkam činiteľov, oligarchov či ruských právnych subjektov.

Náboženská sloboda

Podľa diplomatov sa však nepodarilo dôjsť ku konečnej dohode, keďže Budapešť trvala na vyškrtnutí hlavy ruskej pravoslávnej cirkvi. Patriarchu Kirilla navrhla Komisia potrestať za to, že verejne obhajuje ruskú inváziu na Ukrajinu.

Orbán sa už začiatkom mája vyslovil proti jeho zaradeniu do zoznamu, ktoré sa podľa neho negatívne dotýka náboženskej slobody niektorých komunít v Maďarsku.

Úplne vyladiť sa nepodarilo ani všetky podrobnosti embarga. Medzi krajinami požadujúcimi ústupky bolo ešte v pondelok popri Slovensku tiež Česko. Diplomati by sa k rokovaniam mali vrátiť vo štvrtok (2. 6.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet