Na hlavný obsah

Mal problém s rastom, prvú zmluvu podpísal na servítke. Ako sa z Lionela Messiho stal najlepší hráč histórie

Argentínčan oslavuje 35. narodeniny.

Lionel Messi
Koláž úspechov Lionela Messiho – zľava oslava gólu v drese Barcelony, v drese PSG, póza so Zlatou loptou či zisk Copa América.Foto: TASR/AP, koláž: RTVS
Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Futbalista z inej planéty, mimozemšťan, Maradona 21. storočia či „la pulga“ (blcha). Len jedny z mála prezývok, ktoré si počas kariéry vyslúžil Lionel Messi. Hráč, ktorého chce mať každý v tíme a nikto nechce nastúpiť proti nemu. Je totiž prakticky neubrániteľný.

V Messim sa snúbi dokopy všetko, čo zaujme futbalového fanúšika – elegancia pohybu, neuveriteľný prehľad v hre, góly z každej pozície, famózne asistencie či individuálne prieniky, pri ktorých hráči súpera vyzerajú ako kužele.

Mimo ihriska si zároveň získava sympatie skromnosťou a dobrosrdečnosťou. Lionel Messi, ktorého často označujú za najlepšieho futbalistu všetkých čias, oslavuje v piatok (24. 6.) jubilejné 35. narodeniny.

Lionel Messi – chudobné dieťa kradnúce citróny

Celým menom Lionel Andrés Messi sa narodil v argentínskom Rosariu v regióne Santa Fe 24. júna 1987. Odmalička preukazoval obrovské športové nadanie, hoci sa s loptou na nohe nenarodil. Ako pripomenula výstava v jeho rodnom meste pri dávnejšej príležitosti 32. narodenín Messiho, správal sa ako bežné dieťa vyrastajúce v chudobných pomeroch.

V susedstve štvrte La Bajada sa preháňal na bicykli, staval pevnosti z kameňov a vetiev stromov. Rovnako tak kradol citróny susedom zo záhrady, aby si mohol vytlačiť džús. To iba dokazovalo, akými chudobnými boli jeho rodičia. Otec Jorge bol len robotníkom v oceliarni a jeho matka Celia bola upratovačka na čiastočný úväzok.

Messi, ktorý dostal svoje krstné meno po slávnom Lionelovi Richiem, vyrastal s dvomi staršími bratmi Rodrigom a Matiásom a so sestrou Maríou Sol. So spomenutými bratmi hrával aktívne futbal už keď mal štyri roky. Ako päťročný bol súčasťou prvého klubu.

Jeho talentu pomohla operácia

Najprv hrával v Grandoli – klube, ktorý trénoval jeho otec. Neskôr sa presťahoval do Newell’s Old Boys. Ešte v jednocifernom veku preukazoval nesmierny talent, loptu nespúšťal z nohy. Ako ukazujú archívne zábery, už vtedy dokázal pohodlne kľučkovať medzi súpermi a loptu im neodovzdával. Tým sa vyznačoval aj počas kariéry.

Ako dieťa navyše nerobil žiadne problémy a nemal tendenciu porušovať pravidlá. Sústredil sa najmä na futbal. „Nikdy nerobil žiadnu vážnu neplechu, vždy bol dobré dieťa,“ spomínal jeho otec Jorge Messi podľa sport.es.

Messi mal všetky predpoklady zamieriť k výšinám, čo sa aj stalo, všetko ale mohlo byť inak. Vo veku 11 rokov mu totiž diagnostikovali nezvyčajnú chorobu, ktorou trpí jedno z 10 000 detí – nedostatok rastového hormónu. Lekári predpovedali, že nedosiahne výšku viac než 140 centimetrov a problémy bude mať aj so svalovou hmotou. 

Rodičia mu pomôcť nevedeli. Zdravotné poistenie jeho otca pokrývalo iba dva roky liečby, ktorá stála najmenej 1 000 amerických dolárov mesačne. Newell’s Old Boys síce súhlasil s prispením na liečbu, no svoj sľub nedodržal. Messiho vyhľadal klub z Buenos Aires River Plate, no tiež odmietol zaplatiť za jeho liečbu.

„Vpichoval som si injekciu do nôh raz každý večer. Začal som vo veku 12 rokov. Nebolo to niečo, čo by vo mne zanechalo dojem. Najskôr mi rodičia dávali injekcie, kým som sa to sám nenaučil. Bola to malá ihla. Nebolelo to, bola to pre mňa rutina, ktorú som musel robiť,“ spomínal Messi na liečbu. Citoval ho web dreamteamfc.com.

V jedenástich rokoch ho postihla tiež ďalšia tragédia – zomrela mu babka, ktorá ho nesmierne podporovala v detstve a s ktorou mal vynikajúci vzťah. Na jej počesť dodnes pri góloch dvíha svoje ruky do neba, aby jej ich venoval.

Prvú zmluvu podpísal na servítke

Keďže sa mladý Lionel Messi nedočkal podpory vo vlasti, namieril si to do Španielska. Do Katalánska mohli jeho rodičia prísť vďaka rodinným známym, ktorých mali v regióne. Po príchode si to v roku 2000 namierili priamo do FC Barcelona.

Vtedajší riaditeľ prvého tímu Charly Rexach vzhliadol jeho videá a okamžite ho chcel podpísať, no predstavenstvo váhalo. Pre kluby bolo vtedy veľmi nezvyčajné podpisovať zahraničných hráčov v takom mladom veku. Ku dňu 14. december 2000 platilo ultimátum pre Barcelonu, ktorá sa musela rozhodnúť. Jorge Messi povedal, že ak nepadne rozhodnutie v tejto veci, vrátia sa do Buenos Aires.

Rexach nemal k dispozícii zmluvu na papieri, no vyriešil to lišiackym spôsobom. „V Barcelone som sa rozhodol, že ho podpíšem na papierový obrúsok, ktorý mi dal čašník, pretože som ho nemohol nechať ujsť,“ spomínal Rexach podľa Business Insider. Na obrúsok sa podpísal 13-ročný Lionel Messi a dvaja agenti ako svedkovia uzavretia kontraktu. Klub sa zaviazal, že finančne pokryje jeho liečbu.

Rozprávka nepokračovala šťastne okamžite. Vo februári 2001 sa Messiho rodina presťahovala do Barcelony neďaleko štadióna Camp Nou. Počas svojho prvého roku v Španielsku však hrával Messi len zriedka. Ako cudzinca ho totiž sprvu mohli nasadiť len v priateľských zápasoch a v katalánskej lige.

Bez futbalu sa ťažko integroval do tímu. Navyše, bol taký tichý, že jeho spoluhráči spočiatku verili, že je nemý. Navyše sa mu cnelo za vlasťou po tom, čo sa jeho matka s bratmi a malou sestrou presťahovali späť do Rosaria, zatiaľ čo on zostal so svojím otcom v Barcelone. Vyjadril však túžbu zotrvať.

Jeho rovesníci mu sprvu neverili. Spoluhráči a kamaráti Cesc Fábregas a Gérard Piqué spomínali nielen jeho mlčanlivosť, ale aj vzrast. Messi im však rýchlo zavrel ústa. „Povedali nám (tréneri), aby sme do neho nešli tvrdo, lebo je nízky. Napokon sme nemohli, ani keby sme chceli. Nedalo sa ho zastaviť. Mal vrodený talent,“ hovoril Piqué pre denník Marca.

Čo robí z Messiho dokonalého hráča?

Liečba nedostatku rastového hormónu bola úspešná. Messi narástol do výšky 169 centimetrov a už v roku 2003 ako 16-ročný debutoval v priateľskom zápase proti FC Porto v A-tíme Barcelony.

Premiéru za hlavný tím „blaugranas“ v Primera División si odkrútil ako 17-ročný v derby proti mestskému rivalovi Espanyolu. Prvý gól strelil 1. mája 2005 proti Albacete Balompié. Prihrával mu naň rovnako slávny vtedajší mentor Ronaldinho Gauchó.

Išlo o prvý z mnohých gólov. Postupne ich nastrieľal 769 (údaj k 24. júnu 2022, pozn.). Do nového systému Barcelony najmä pod vedením Pepa Guardiolu zapadol dokonale. Najmä v spolupráci so záložníkmi Xavim a Andrésom Iniestom vytvoril ikonickú trojicu „zlatej generácie“ Barcelony.

Okrem nádherných gólov si získal priazeň futbalových fanúšikov úžasnými, priam magickými prvkami, ktoré vkladá do svojej hry. Svojich súperov obchádza ako kužele, na trávniku predvádza technické fintičky a jeho špecialitou sú góly ľavačkou spoza pokutového územia či z priamych kopov.

Dôkazom Messiho komplexnosti hry je jeho neskutočný prehľad v hre a prihrávky, ktoré rozdáva aj naslepo. Má na konte už viac ako 1 200 kľúčových pasov vedúcich ku gólu či vyloženej šanci či takmer 3 000 úspešných prienikov. Opomenúť nemožno 331 úspešných gólových prihrávok.

Presné zásahy či asistencie by však neboli nič bez trofejí, ktoré však v jeho zbierke nechýbajú. Messi svojou hrou povýšil Barcelonu na novú úroveň a z klubu, ktorý sa tešil len raz z víťazstva v Lige majstrov, urobil päťnásobného víťaza tejto súťaže. Ikonickým sa stal jeden z jeho mála gólov hlavou do siete Manchestru United vo finále v roku 2009 či semifinálové góly do siete Bayernu Mníchov na Camp Nou v roku 2015.

Aj vďaka Messiho kanonierskym schopnostiam Barcelona získala 10 majstrovských titulov v La Lige a sedemkrát Copa del Rey. Zo 16-násobného majstra Španielska sa stal vďaka Messimu 26-násobný šampión.

Legendárne góly aj prirovnania

S Barcelonou vyhral všetko, čo sa dalo. Celkovo pozdvihol nad hlavu 34 trofejí. Dokázal to pritom s maximálnou eleganciou. Len vo veku 19 rokov napodobnil slávny gól Diega Maradonu z MS 1986. Gólovo sa presadil do siete Getafe po tom, čo prešiel cez celé ihrisko a s gráciou zakončil svoje sólo.

Úžasné individuálne kvality ukázal aj vo finále Copa del Rey 2015 proti Athleticu Bilbao. Hráči súpera neveriacky krútili hlavou a nik Argentínčana nevedel zastaviť.

Vďaka jeho gólom a futbalovej elegancii ho dlhodobo označujú futbalisti, tréneri či športoví experti za najlepšieho futbalistu všetkých čias. Prischli mu prezývky prirovnávajúce ho k mimozemšťanovi.

Messi vs. Ronaldo – večná komparácia

„Cristiano Ronaldo je najlepší spomedzi ľudí, pretože Lionel Messi je z inej planéty,“ vyhlásil podľa Eurosportu Gerard Piqué. Práve k portugalskému kanonierovi často prirovnávajú výkony Messiho. Ide o dvoch najlepších hráčov súčasnosti, ktorých rivalita sa už teraz zapísala do dejín.

Obaja futbalisti sa na diaľku predbiehajú v množstve strelených gólov, individuálnych rekordov či získaných trofejí. Je skutočne náročné porovnávať kvality tohto dua a určiť, kto je lepší. Kým Ronaldo víťazí najmä v celkovom počte strelených gólov vrátane presných zásahov slabšou nohou, hlavou či z penált, Messi ovláda štatistiky príznačné najmä pre tvorcov hry – počet prihrávok, kľúčové pasy, úspešné prieniky a osobné súboje či vytvorené veľké šance.

Lionel Messi má však lepší priemer strelených gólov v zápase (0,79 vs. 0,73), z čoho vychádza, že keby odohral rovnaký počet duelov ako CR7 a udržal by si tento priemer, zvíťazil by aj v tomto porovnaní. To, aký je dôležitý pre tím, dokazuje aj fakt, že ho 297-krát vyhlásili za najlepšieho hráča zápasu (Ronalda 167-krát). Porovnanie priniesla špecializovaná stránka messivsronaldo.app.

Vytúžený úspech s Argentínou

Pri hodnoteniach toho, kto je najlepším hráčom všetkých čias, kritici dlhodobo vyčítali Messimu jednu vec – že nevyhral veľkú trofej s Argentínou. Hoci s ňou vyhral MS do 20 rokov i zlatú olympijskú medailu na OH 2008, málilo sa im to. Rovnako tak aj národu, v ktorom je futbal najväčšou vášňou a náboženstvom.

Messi bol pritom neraz blízko obrovského úspechu – s „Albicelestes“ však prehral finále MS 2014 proti Nemecku. Na šampionáte dal štyri góly a vyhlásili ho za najlepšieho hráča, veľký triumf ale neprišiel. Jeho vlasť tiež prehrala finále kontinentálneho Copa América v rokoch 2007, 2015 a 2016. Po poslednej z týchto prehier dokonca Messi vyhlásil, že končí reprezentačnú kariéru. Zanedlho sa však do belaso-modrého dresu vrátil.

Úspech napokon prišiel. Messi sa ho dočkal na Copa América 2021 – opäť strelil štyri góly a bol najlepším hráčom turnaja, teraz už ale vyhral aj najdôležitejšiu trofej. Pozdvihol ju nad hlavu po triumfe 1:0 nad Brazíliou na slávnom štadióne Maracana v Riu de Janeiro, kde prehral finále MS 2014. Tentoraz ronil slzy šťastia a spoluhráči ho radostne vyhadzovali do vzduchu.

„Všetko, čo som vyhral, bolo dôležité a krásne, ale toto bolo najťažšie, pretože som si prešiel mnohými zakopnutiami. Teraz mám pokoj v duši, lebo som dosiahol sen, ktorý mi bol toľkokrát odopretý. Nemohol som uveriť, že sa to stalo, bolo to ako sen – veľkolepý moment. Bol som ako omráčený, celkom som nerozumel tomu, čo sa deje,“ spomínal Messi na triumf pre ESPN.

Z veľkej trofeje sa radoval aj o rok neskôr – Argentína v tzv. Finalissime zdolala majstra Európy Taliansko 3:0 a v konfrontácii majstrov sa tak „blche“ ušlo ďalšie zlato s reprezentáciou.

Prestup, ktorý nikto nečakal

Dresy Argentíny a Barcelony sú tými, v ktorých ľudia videli Messiho po celú kariéru a nevedeli si predstaviť nič iné. Napriek tomu došlo minulý rok k nečakanému kroku. Messi pre zlú finančnú situáciu v FC Barcelona nemohol podpísať novú zmluvu s klubom. Rozlúčil sa s ním v slzách a namieril si to do francúzskeho Paríža St. Germain (PSG).

„Bol to šok aj pre rodinu, mysleli sme si, že ostaneme tu v meste, bude to náročná zmena, ale musíme to akceptovať. Nikdy som si nepredstavoval, že budem musieť odísť z klubu a už vôbec nie takto. Odchádzam bez toho, aby som rok a pol videl fanúšikov. Chcel by som sa rozlúčiť inak, ale nejde to,“ povzdychol si počas svojho posledného dňa v katalánskej metropole.

V PSG sa stretol so svojím bývalým spoluhráčom z Barcelony Neymarom či odvekým rivalom z Realu Madrid Sergiom Ramosom. Hviezdny tím však v predošlej sezóne vyhral iba francúzsku Ligue 1. Celkovo strelil Messi v 34 zápasoch 11 gólov, v Paríži bude aj počas nasledujúcej sezóny, potom mu vyprší zmluva.

Koniec kariéry zatiaľ nehlási

Okrem už vyššie spomenutého futbalového umenia sa Messi vyznačuje svojou skromnosťou, ktorú sláva nepoškvrnila. Nemá žiadne veľkohubé vyjadrenia, za svoje úspechy vďačí tímom a individuálne kvality dáva do pozadia. Ako jeden z najlepšie zarábajúcich športovcov v histórii venuje veľkú časť financií na charitu.

„Rád strieľam góly, ale tiež priatelím s ľuďmi, s ktorými som hrával. Mojím cieľom sú tímové úspechy a osobné rekordy sú druhoradé. To, že som teraz trochu slávny, mi dáva príležitosť pomáhať ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú, najmä deťom. V živote sú totiž dôležitejšie veci, ako vyhrať alebo prehrať zápas,“ citoval z Messiho vyjadrení web barcabuzz.com.

Lionel Messi má už 35 rokov a čoraz častejšie sa skloňuje potenciálny koniec kariéry. Ten však môže prísť najskôr po aktuálnej sezóne a skončení MS 2022, ktoré budú na prelome novembra a decembra v Katare. S Argentínou sa tam pokúsi získať jedinú trofej, ktorá mu v bohatej zbierke chýba – tú pre majstra sveta.

Argentínčan viackrát deklaroval, že chce kariéru ukončiť v klube jeho detstva Newell’s Old Boys. Nateraz je však otázne, kde odohrá svoje posledné zápasy. Isté je len to, že žiaden koniec kariéry zatiaľ neohlásil a fanúšikovia si tak naďalej môžu aj vo veku 35 rokov vychutnávať jeho neutíchajúce futbalové umenie.

V súkromnom živote je Messi ženatý so svojou láskou z detstva Antonellou Roccuzzovou. Spolu majú troch synov – Thiago, Matteo a Ciro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport