Na hlavný obsah

Marihuana a konope sú najpoužívanejšími drogami v EÚ za minulý rok

Na trhu sa objavilo 52 nových omamných látok.

Marihuana a konope sú najpoužívanejšími drogami v EÚ za minulý rok
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Dostupnosť drog v krajinách Európskej únie zostáva vysoká a v niektorých prípadoch je vyššia ako pred pandémiou covidu. Uvádza to vo svojej tohtoročnej správe Európske monitorovacie centrum pre drogy a závislosti (EMCDDA).

V minulom roku sa v únijných štátoch objavilo 52 nových psychotropných látok, teda v priemere jedna za týždeň. Zďaleka najviac používanou omamnou látkou je marihuana a konope, nasledujú s veľkým odstupom kokaín a extáza.

„Uvedené drogy neboli nikdy také dostupné a naďalej sa objavujú (na trhoch) nové silné látky,“ uviedol riaditeľ EMCDDA Alexis Goosdeel. Medzi novoobjavenými drogami bolo 15 nových syntetických kanabinoidov, šesť syntetických opioidov a šesť syntetických kathinónov.

Po tom, ako v roku 2020 distribúciu drog narušila pandémia, sa spotreba niektorých látok vrátila na úroveň pred ňou. Ide napríklad o kokaín, ktorý je s 3,5 milióna užívateľov za uplynulý rok druhou najviac konzumovanou drogou v EÚ.

Pandémia tiež viedla spotrebiteľov aj distribútorov k väčšiemu využitiu technológií, napríklad šifrovaných komunikačných platforiem. Pre pandémiu sa tiež znížila dostupnosť liečby drogových závislostí.

Zvyšovanie spotreby

S uvoľnením opatrení vo väčšine krajín sa však situácia vracia postupne k úrovniam pred krízou spôsobenou šírením koronavírusu. S rušením protipandemických opatrení sa zvyšovala spotreba látok, ktoré ľudia častejšie berú na spoločenských akciách.

Podľa odhadov agentúry zhruba 30 % obyvateľov EÚ vo veku 15 až 64 rokov aspoň raz za život vyskúšalo najmenej jednu zakázanú látku. Najčastejšie užívanou látkou je konope, ktoré raz za život vyskúšalo 79 miliónov ľudí.

V uplynulom roku konope užilo aspoň raz 22 miliónov ľudí, čo je 7 % únijných obyvateľov. Medzi mladými vo veku 15 až 34 rokov to bolo 15,5 percenta. Najvyššiu mieru v tejto kategórii vykazuje aj Česko, kde 23 % mladých ľudí v poslednom roku skúsilo marihuanu.

V rokoch 2010 až 2020 sa podľa správy zvýšilo množstvo zadržaných drog. Výnimku tvoria konopná živica, z ktorej sa vyrába hašiš, a heroín. V uplynulom desaťročí vzrástlo bezmála na šesťnásobok množstva zhabaného metamfetamínu a na päťnásobok množstva zadržaného amfetamínu.

Podľa EMCDDA to okrem iného ukazuje, že rastie úloha Európy ako výrobcu, trhu aj tranzitnej oblasti pre tieto omamné látky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet