Na hlavný obsah

Matovič: Gröhling sa vetovaním zvýšenia platov učiteľom zapísal do svetových dejín

SaS nemá morálne právo blokovať návrh.

Matovič: Gröhling sa vetovaním zvýšenia platov učiteľom zapísal do svetových dejín
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) sa vetovaním návrhu na zvýšenie platov učiteľov a nepedagogických zamestnancov v školstve zapísal do svetových dejín. Povedal to v stredu (8. 6.) minister financií Igor Matovič (OĽANO).

„Dnes sa stalo niečo, čo civilizovaný svet ešte nezažil. Minister školstva vetoval zvýšenie platov všetkých zamestnancov v školstve,“ uviedol. Dodal, že toto sa podľa neho nikde na svete nestalo.

Matovič kritizoval Gröhlinga a koaličnú SaS za vetovanie jeho návrhu na zvyšovanie daní na alkohol, hazard a bohaté firmy a zároveň na zvyšovanie platov zamestnancov v školstve, ktorý predložil na stredajšie rokovanie vlády.

„Pán minister školstva by mal byť ministrom školstva. Mal by prestať byť ministrom alkoholu, hazardu a extrémne bohatých firiem, pre ktoré je ochotný trucovať. Ani raz som ho nevidel, že by si ľahol na koľajnice za vyššie platy učiteľov,“ vyzval Matovič.

Matovič sa „snažil dostať kolegov z SaS na palubu“ počas rokovania vlády. Dodal, že nemajú žiadne morálne právo blokovať zvyšovanie platov v školstve a ďalších zamestnancov verejnej správy.

SaS tvrdí, že zvýšenie platov učiteľov sa dá pokryť z daňových nadpríjmov. Matovič vysvetlil, že na daniach štát vyberie navyše 327 miliónov eur, avšak v rozpočtových výdavkoch do konca roka pribudlo 1,648 miliardy eur. Toto podľa neho teda nebude stačiť na pokrytie návrhu.

Šéf rezortu financií dodal, že návrh bude predkladať na každé rokovanie vlády, až kým s ním SaS nebude súhlasiť. „Svedomie ľudí z SaS sa zlomiť musí,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko