Na hlavný obsah

Matovič predloží návrh na vyššie platy učiteľov, chce zvýšiť dane

Zákon by začal platiť od júla.

Matovič predloží návrh na vyššie platy učiteľov, chce zvýšiť dane
Na snímke minister financií SR Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v stredu (8. 6.) na vládu predloží návrh, v ktorom spojí zvyšovanie daní so zvyšovaním platov v školstve. Zákon by začal platiť od júla.

Návrh na desaťpercentné zvýšenie platov v školstve tak predstaví spoločne s návrhom na zdanenie hazardu, liehu, ruskej ropy a regulovaného odvodu. „Tým, že to predložím ako jeden návrh zákona chcem vyjadriť, že to myslíme vážne. Ale náš koaličný partner musí prestať trucovať,“ uviedol Matovič.

Informoval o tom v pondelok (6. 6.) s predsedom Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavlom Ondekom.

Ondek nevylúčil protest

Predseda školských odborov Pavol Ondek to označil za „zaujímavú ponuku“. Odmieta však, že by išli presviedčať politikov. „Nepôjdeme za žiadnym politikom, aby odsúhlasil tento zákon, aby sme mali vyššie platy,“ povedal. Protest plánovaný na 15. júna stále plánujú. 

Matovič povedal, že spolu s odborármi chce presvedčiť SaS, aby s návrhom súhlasila. Ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) vyzval k tomu, „aby sa konečne začal správať ako minister školstva, aby sa hodil na zem tak, ako sa hodil pri zvyšovaní daní.“

„Učitelia dostanú toľko navyše, koľkokrát bude bojovať minister školstva. Ani na jednu koaličnú radu neprišiel s tým, že chce zvyšovať platy učiteľov. My mu ponúkame návrh na to, odkiaľ na to zobrať. Keď mu naozaj záleží, tak za to zahlasuje a presvedčí Richarda Sulíka, nech neblbne,“ dodal Matovič.

SaS vetuje vyššie dane

SaS vyhlásila, že odmieta „vydieračské praktiky“ Igora Matoviča v súvislosti s jeho nápadom predložiť zvýšenie platov učiteľov spoločne so zvýšením daní. „SaS opakovane vetuje vyššie dane, spraví to aj tentokrát. Vyzývame premiéra Eduarda Hegera, aby konečne zasiahol,“ uviedla strana.

„Mrzí ma, že si Igor Matovič opäť robí z učiteľov rukojemníkov a z platov učiteľov robí divadlo, aby zakryl rozvrat verejných financií. Stačilo by nerobiť unáhlené balíčky za 1,3 miliardy eur a už teraz mohli byť platy o 10% navýšené,“ reagoval na sociálnej sieti Gröhling.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko