Na hlavný obsah

Matovič sa označil za Žida 21. storočia, pobúril tým židovskú komunitu

Inštitút ľudský práv žiada verejné ospravedlnenie.

minister financií SR Igor Matovič (OĽANO).
Na snímke minister financií SR Igor Matovič (OĽANO).Foto: TASR
Foto: TASR

Kontroverzná reakcia ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Na tlačovej konferencii sa označil za Žida 21. storočia. Reagoval tak na otázku, či nezvažuje odstúpiť z funkcie, keďže podľa najnovšieho prieskumu patrí k najmenej dôveryhodným politikom.

„Urobili ste zo mňa jednoducho Žida 21. storočia. Tak, ako Židov počas nacistického Nemecka za všetko vinnili, lebo Hitler ukázal na nich prstom, tak mnohí ľudia na Slovensku chceli urobiť niekoho, kto bude za všetko vinný,“ povedal Matovič.

Riaditeľ Inštitútu ľudských práv (IĽP) Peter Weisenbacher tvrdí, že Matovič relativizuje holokaust a znevažuje pamiatku obetí nacizmu. Pripomína, že Slovensko sa spolupodieľalo na holokauste počas tzv. Slovenského štátu, keď do koncentračných táborov poslali 70 000 ľudí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Predstaviteľ vlády takéhoto štátu by mal veľmi opatrne zvažovať svoje výroky. Matovič, bohužiaľ, robí presný opak. Veľmi nevhodným, vulgárnym a sebestredným spôsobom sa vyjadruje o obetiach holokaustu,“ vysvetlil Weisenbacher.

„Došlo k porovnaniu kritického hodnotenia činnosti politika a rasového prenasledovania na báze kolektívnej viny, ktoré vyústilo do genocídy s miliónmi nevinných obetí. Toto prirovnanie neobstojí a podľa spontánnych reakcií je zrejmé, že to rovnako vnímajú i občania Slovenska,“ píše sa v stanovisku Ústredného zväzu židovských náboženských obcí.

Weisenbacher žiada Matoviča, aby sa za svoje výroky verejne ospravedlnil. Urobiť by tak mal aj podľa politológa. „Ak chcel Matovič poukázať na to, že sa ocitol v komplikovanej situácii s presadzovaním svojich zákonov, tak určite by nemal siahnuť po takomto prirovnaní. Je to naozaj veľmi nevhodné,“ myslí si Grigorij Mesežnikov.

Ak sa Igor Matovič za svoje výroky verejne neospravedlní, Inštitút ľudských práv podnikne právne kroky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko