Na hlavný obsah

Mávate často nočné mory? Môže to byť predzvesť Parkinsonovej choroby

Vyplýva to zo štúdie Birminghamskej univerzity.

Mávate často nočné mory? Môže to byť predzvesť Parkinsonovej choroby
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/PA

Opakujúce sa nočné mory môžu byť podľa štúdie výskumníkov z Birminghamskej univerzity skorým varovným signálom rozvíjajúcej sa Parkinsonovej choroby. Toto neurologické ochorenie spájali so zlými snami už skôr.

„Aj keď musíme vykonať ďalší výskum v tejto oblasti, zistenia o význame zlých snov a nočných môr by mohli naznačovať, že jedinci, ktorým sa vo vyššom veku bez zjavného spúšťača začnú meniť sny, by mali vyhľadať lekársku pomoc,“ uviedol podľa televízie Sky News spoluautor štúdie Abidemi Otaku.

Štúdia, ktorú publikovali na webe eClinicalMedicine, sa opierala o dáta 3 818 mužov starších ako 67 rokov zapojených do americkej štúdie osteoporotických zlomenín. Žiadny z týchto mužov nemal na začiatku štúdie Parkinsonovu chorobu.

Ľudí, ktorí uviedli, že mali znepokojujúce sny aspoň raz týždenne, po ukončení štúdie sledovali. Chceli zistiť, či je u nich väčšia pravdepodobnosť rozvinutia Parkinsonovej choroby. Počas 7-ročného sledovania diagnostikovali 91 prípadov, väčšinu v prvých piatich rokoch výskumu.

Rozšírenie výskumu

Výskumníci zistili, že u ľudí, ktorí mali v prvých piatich rokoch pravidelne nočné mory, pravdepodobnosť rozvinutia Parkinsonovej choroby sa strojnásobila.

Výskumníci teraz plánujú využiť elektroencefalografiu (EEG), ktorá zaznamenáva mozgovú aktivitu, na to, aby preskúmali biologické dôvody zmien snov.

Zároveň chcú výskum rozšíriť, aby sa do neho zapojili aj ženy a ľudia s rôznou anamnézou, vrátane tých s neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako je Alzheimerova choroba. Odborníci dúfajú, že výskum prvých známok rozvíjajúceho sa ochorenia pomôže zlepšiť liečbu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet