Na hlavný obsah

Maxwellová dostala za napomáhanie pedofilovi Epsteinovi 20-ročný trest

Epstein spáchal samovraždu.

Maxwellová dostala za napomáhanie pedofilovi Epsteinovi 20-ročný trest
Na archívnej snímke zo 7. novembra 1991 Ghislaine Maxwellová. Foto: TASR/AP

Britka Ghislaine Maxwellová bola v utorok (28. 6.) v Spojených štátoch odsúdená na 20 rokov za mrežami za napomáhanie sexuálnemu násilníkovi a finančníkovi Jeffreymu Epsteinovi na sexuálnom zneužívaní násťročných dievčat.

Verdikt prichádza takmer presne dva roky po tom, ako americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) oznámil zatknutie Maxwellovej v štáte New Hampshire. Dcéra mediálneho magnáta Roberta Maxwella potom viac ako rok čakala vo väzbe na proces, ktorý sa skončil verdiktom o jej vine.

V decembri minulého roku 60-ročnú Maxwellovúuznali vinnou z toho, že v rokoch 1994 až 2004 prilákala štyri dievčatá, aby ich mohol jej vtedajší priateľ Epstein sexuálne zneužívať. Porota ju uznala za vinnú z obchodovania so sexom, zločinného spolčenia a prepravy maloletých s cieľom vykonávať nezákonné sexuálne aktivity.

Epstein mal kontakty na najvyšších miestach

Šesťdesiatšesťročný Epstein, už skôr uznaný vinným zo sexuálnych zločinov, v auguste 2019 spáchal samovraždu v newyorskom väzení, kde čakal na súdny proces. Kauza priťahovala pozornosť aj pre Epsteinove styky so známymi osobnosťami vrátane amerických exprezidentov Billa Clintona a Donalda Trumpa či britského princa Andrewa.

Štyri ženy počas súdneho procesu v často emotívnych a explicitných výpovediach uviedli, že Maxwellová bola kľúčovou postavou v ich zneužívaní Epsteinom.

Výšku trestu v utorok oznámila sudkyňa Alison Nathanová pri vypočúvaní na federálnom súde na Manhattane.

Prokurátori minulý týždeň označili správanie Maxwellovej za „šokujúce a predátorské“ a odporučili, aby ju súd odsúdil na najmenej 30 rokov väzenia.

Právnici Maxwellovej už skôr v súdnych dokumentoch uviedli, že by mala byť odsúdená na maximálne päť a štvrť roka a argumentovali tým, že sa stala obeťou prehnanej snahy americkej vlády po tom, ako prokurátori už nemohli postaviť pred súd Epsteina. Zároveň uviedli, že vo väzení už značnú dobu strávila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet