Na hlavný obsah

Mestskí a obecní policajti volajú po silnejších právomociach

Žiadajú nový zákon.

Mestskí a obecní policajti volajú po silnejších právomociach. Chcú napríklad merať rýchlosť alebo zasahovať aj v civile. Najlepšie by bolo, ak by ich postavenie upravoval úplne nový zákon.

Podľa zástupcov asi 160 mestských a obecných polícií na Slovensku dozrel čas, aby viac ako 30-ročný zákon o obecnej polícii nahradil úplne nový. Mal by zohľadňovať potreby obyvateľov. Preto žiadajú väčší vplyv.

Meranie rýchlosti

„Napríklad s kontrolou verejného poriadku v súvislosti s kontrolou prevádzok a dodržiavaním prevádzkových hodín a takisto aj v rámci dynamickej dopravy, povestné meranie rýchlosti,“ vysvetlil náčelník Mestskej polície Bratislava Miroslav Antal.

Tú chcú merať pomocou statických radarov. „Postavíme radar, bude automaticky merať rýchlosť a človek bude už len vyhodnocovať vozidlá, ktoré prejdú okolo radaru. Takže už nebudete vidieť mestského policajta, ktorý stojí s meračom a meria to z ruky,“ doplnil Antal.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ak niekto nelegálne sype smeti alebo znečisťuje detské ihriská, hodilo by sa im, keby zasahovali v civile.

„Je to prípad, ktorý by sme vlastne využili na to, aby sme tam postavili policajta, ktorý bude v neoznačenom aute, v civile a ktorý bude môcť okamžite zdokumentovať páchanie trestnej činnosti,“ uviedol Ján Andrejko zo Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií.

Mestskí policajti upozorňujú, že by mali mať možnosť zasiahnuť i v prípadoch, keď sú mimo služby, tak ako to zákon umožňuje ostatným policajtom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko